Arold Péter – cseszhetjük a csirkénket!

Most pofozom le magam az alaksorba! Sorra dobják be a törölközőt a csirketermelők – mert azt már nem nevelik, hanem termelik. Ezt nem én találtam ki. Az agrarszektor.hu ír róla.

Annyira tarthatatlanná vált a helyzet a hazai baromfipiacon, hogy sorra hagynak fel a magyar gazdák a termeléssel. Az ágazatban teljesen elfogytak a tartalékok, a termelők költségei brutálisan megnőttek, és jelenleg csak a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelése jelenthet megoldást. Ha ez nem történik meg, akkor akár miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban, és ez a probléma most az importtal sem hidalható át, hiszen a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában problémát okoz.

Hát kérem rápacsáltunk szaktársak! Most, amikor február 15-én minden magyar „hugyé-szaré! tömhetné magába a csirkét, hát nem elesik a csirkeipar?

Egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként. A termelőknek arra van szükségük, hogy költségeik megtérüljenek az átvételi árakban, enélkül tovább csökken a termelés, aminek a hatása már rövid távon is érzékelhető lesz a kereskedelemben

 – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója, aztán még a szaklap hozzá is teszi, hogy

Az élelmiszerástop nem az átadási ár rögzítését jelenti, hanem a fogyasztói árakét, ez a két érték azonban most közelíteni fog egymáshoz, vagyis csökkenni fog a kereskedelmi árrés.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a termelés ne csökkenjen, jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni a baromfitermelőknek, amelyek fedezik költségeiket. Habár az utóbbi hónapokban nőttek az átvételi árak, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan a költségek elszabadultak.

A termelés csökkenése egész Európára jellemző, aminek legfőbb oka a madárinfluenza-járvány, illetve a terjedésének megakadályozását célzó korlátozások, és habár Magyarországon a járvány a csirkét viszonylag kevéssé érinti, telepítési korlátozások és tilalmak itt is vannak. Emiatt januárban 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke az egy évvel korábbinál, ráadásul a csökkenés mértéke februárban is fennmaradhat.

Megosztom