Elérte a 100 másodperces működést a mesterséges Map

A koreai fúziós reaktor rekordot döntött, hétszer melegebb marad, mint a Nap magja 100 mp-en keresztül.

KAz orea Superconducting Tokamak Advanced Research avagy a KSTAR a bolygó egyik legfejlettebb fúziós tesztreaktora. A koreai mesterséges Nap mostanra már csaknem egy percig tartós fúziós hőmérsékletet mutatott be, és több mint 100 másodpercig képes megtartani a rendkívül forró plazmát.

A KSTAR először 2018-ban érte el ezt a küszöböt, de csak 1,5 másodpercre. Egy évvel később 8 másodpercig tudták forrón tartani a plazmát, 2020-ban pedig ezt 20 másodpercre növelték. Az utolsó rekord 2021-ben volt, amikor a plazmát fél percig tartották ilyen hőmérsékleten. Azóta a Koreai Fúziós Energia Intézet (KFE) csapata továbbfejlesztette az eszközt egy új wolfram divertor környezet megépítésével, és tovább tolták a hőmérsékletet.

Mit csinál a mesterséges Nap?

Nap energiatermelési folyamatát utánozza nukleáris fúzió révén. A reaktor működése során hidrogént sűrít nagy erejű mágneses mezőkkel, amíg plazmát nem hoz létre, elérve a több mint 150 millió Celsius-fokos hőmérsékletet. Ez a folyamat hatalmas mennyiségű energiát generál, amikor az atomok összeolvadnak, így nyitva új utakat a fenntartható és tiszta nukleáris energia felé​.

Napfúziós erőművek létrehozásával Kínában is komoly előre lepések vannak. Az alábbi videót Kínában készítették


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .