„Színes angol-magyar példamondatok” – Miért érdemes online nyelvet tanulni 2. rész

Molnár Bertalant, az angolozz.hu nyelvoktató portál tulajdonosát és vezető fejlesztőjét kérdeztük a „Színes angol-magyar példamondatok” című nyelvkönyvről, amely az első nyomtatásban megjelent kiadványuk.



K: Milyen nyelvkönyv az, amiben nincs egyáltalán nyelvtan?
V: A reklám a honlapunkon valójában úgy szól, hogy ez az „első olyan kiadványunk, amelyben nincsenek nyelvtani kifejezések, magyarázatok, szabályok és definíciók”. De a nyelvtan ugyanúgy benne van, csak rejtve.

K: Hogyan lehet elrejteni a nyelvtant?
V: Például úgy, ahogyan én tettem: színekkel. A könyvben szereplő példamondatok színezésével ugyanazokra az összefüggésekre mutatok rá, mint amiket nyelvtani szabályok formájában lehetne máskülönben leírni.

K: Tényleg nincs semmi nyelvtan a könyvben?
V: Egyes fejezetcímekben, illetve a színmagyarázatban használt nyelvtani kifejezéseket (pl. szófajok) leszámítva tényleg nincs a könyvben nyelvtan. Csak a színes példamondatok.

K: Hogyan kell elképzelni a színezést?
V: Az egymás mellett álló angol és magyar mondatok azonos jelentésű részeit azonos színnel jelöltem. Ebből a színezésből rajzolódnak ki aztán fontos szabályszerűségek, ahogyan a tanuló halad az anyagban. A könyv hátuljából segítségképpen ki lehet hajtani egy magyarázó fület, ami példákon keresztül mutatja be, hogy melyik mondatrészhez melyik szín tartozik.

K: Miért döntött úgy, hogy inkább színezést fog használni a klasszikus nyelvtani leírások helyett?
V: Ez a könyv abból a felismerésből született, hogy sokan annyira utalják a nyelvtant (bármilyen okból), hogy inkább félbehagyják az angoltanulást, vagy megrekednek egy elég alacsony tudásszinten, mert nyelvtan nélkül valójában borzasztó nehéz nyelvet tanulni. Arra gondoltam, hogy a színezéssel megpróbálom elfogadhatóvá tenni a nyelvtant a tanulók számára, mert akkor így nem kell a szabályokkal, definíciókkal és a szakkifejezésekkel bajlódniuk.

K: És ez mennyire sikerült?
V: Az eddigi visszajelzések nagyon kedvezőek. És ami különösen örömteli számomra, az az, hogy a különböző tanulók más és más okból lelkesednek érte: van, aki nyelvtani ismétlésre használja, más teszteli a már meglévő tudását a mondatok oda-vissza fordításával, míg megint más a szókincsét bővíti vele elsősorban. És sokan dicsérik, hogy a sok szín miatt szívesen veszik eleve a kezükbe.

K: Mi a helyzet azokkal, akik nem irtóznak a nyelvtantól? Nekik nem ajánlott ez a könyv?
V: Dehogynem! Ők ugyanolyan haszonnal tudják forgatni a könyvet, mint azok, akik nem szeretnének nyíltan nyelvtannal találkozni, ám aki szeretné, az a könyvhöz tartozó, online elérhető tartalmak között megtalálja a könyv fejezeteivel összefüggő nyelvtani leckéket is, amelyekben át tudja tekinteni az anyagot a klasszikus nyelvtani leírások segítségével.

K: Mik ezek az online tartalmak?
V: A már említett nyelvtani leckéken kívül a könyv minden egyes angol példamondata, továbbá a szószedet minden szócikke meghallgatható portálunkon a könyvben található linkeken keresztül. Ezen felül pedig 1000 darab interaktív gyakorlati tesztkérdés segít a könyv tananyagát elmélyíteni a honlapunk felületén.

K: Milyen szintű tanulóknak tudja ajánlani ezt a könyvet?
V: Elsősorban kezdőknek, illetve újrakezdőknek. Talán az utóbbiaknak még inkább. A teljesen kezdőknek kellhet mellé némi extra segítség, de ilyet a portálunk ingyenes anyagai között is találnak. Ha KER szintekben gondolkodunk, akkor A1-A2 szintű témaköröket dolgoz fel a könyv. Haladó szintű tanulók inkább ismétlésre tudják használni a könyvet, illetve ők is a szókincsük bővítésére.

K: Mennyibe kerül mindez, és hol lehet megvásárolni?
V: A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag a honlapunkon vásárolható meg egy előfizetési csomag keretében. Ez a csomag a nyomtatott könyvön kívül a már említett online anyagok örökös és korlátlan licencét is tartalmazza. A csomag ára 4990 Ft + postaköltség. (Legolcsóbban Foxpost automatába tudjuk postázni, aminek a díja 1190 Ft.)

Fontos tudnivaló rólunk, hogy nem árulunk zsákbamacskát, hanem szeretjük megmutatni a portékánkat a leendő vásárlóinknak. Ennek szellemében a könyvbe is bele lehet nézni, illetve az online nyelvoktató rendszerünket is ki lehet próbálni még vásárlás előtt <a portálunkon>.

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .