Shutterstock fotó – a pofátlanság netovábbja

Péter Arold

Néhány hónapja, hogy elkerüljem a jogdíjas fotók esetleges véletlen felhasználást, regisztráltam a Shutterstock fotó név alatt futó „ingyenesen felhasználható” fotók letöltésének lehetőségével foglalkozó nemzetközi cég oldalán.


A regisztrációnál elkérték a bank adataimat, és elsőre 10 fotó ingyenes letöltését engedélyezték 0 forintért.
Ezt követően a következő hónapban a megadott számlámról levontak 15 ezer forintnak megfelelő Eurót. Elsőre tudomásul vettem, hogy valahol a honlapjukon biztos feltüntették, hogy ha nem törlöm a fiókot automatikusan vonják a havi 15 ezer forintot, de mivel nem töltöttem le újabb fotókat úgy gondoltam nem vettem igénybe a szolgáltatásukat.


Mikor a második „fizetős” hónapban sem vettem igénybe a Shutterstock-ot, tehát egy fotót sem töltöttem le, észlelem, hogy ennek ellenére levonták újra az összeget.


Géphez ülve kerestem a lemondás lehetőségét az oldalukon, amit többszöri kattintással valahol az oldal „belsejében” találtam meg, de már ott jelezték, hogy csak úgy nem tehetem, mert én bizony 12 hónapra kötöttem velük szerződést és ezért elállási díjat követelnek. Megírtam levelem, miben kértem a fiók megszüntetését.

A szövegük:

Köszönjük, hogy megkereste a Shutterstock !

Nagyon sajnálom, hogy ezt hallom. Viszont jó lenne, ha visszajelzést adnának arról, hogyan működött Önnél a konstrukció, hogy lássuk, milyen dolgon javíthatunk a jövőben!

Ahhoz, hogy folytathassam a törlést, csak ellenőriznem kell néhány adatot, hogy fiókja biztonságban maradjon.
Kérjük, küldje vissza az alábbi információkat:

• a fiók felhasználói azonosítója, felhasználónév vagy email címe
• számlázási cím (ha van fiókon)

• PayPal e-mail vagy fizetési mód utolsó négy számjegye (ha van fiókban) Biztonsági okokból kérjük, ne adja meg a teljes kártyaszámát vagy egyéb banki adatait.
Ha ezt megkapom és megerősítem, hogy egyezik a fiókkal, szívesen segítek a továbbiakban.

Ha további kérdése van, forduljon hozzám.

Mikor a kért adatokat elküldtem, a következő válasz érkezett:

  Nem vagyok esztéta

Szia ……….. !

Ellenőriztük az információkat fiókja érvényesítéséhez, de sajnos nem kaptuk meg Öntől a számlázási címet, ez a folyamat úgy gondolja, hogy megvédi az ügyfelek fiókját.

Amint megkaptuk az ellenőrzési információkat Öntől, folytathatjuk a kért tevékenységet. hamarosan hallunk felőled.

Miután ezt is megkapták, érkezett a sajnálkozó válasz:

Annak érdekében, hogy idő előtt lemondhassam, a rendszer a következőképpen számítható kiigazítást kér:
a kiszámlázott hónapok összege (1), megszorozva a kötelezettségvállalás hiánya (€49.00) és a kötelezettségvállalás (€29.00)
havi előfizetése közötti különbség, havi számlázott €20.00-nak felel meg.
Ebben az esetben €20.00 díj, plusz a vonatkozó adók.

A folytatáshoz szükségünk van az Ön engedélyére. Hamarosan jelentkezünk

A Shutterstock elszámolása egy felhasznált fotód után

Egy világcég ha erre bazírozik – 20 Euró – miközben az oldalon szereplő képekért, ha valaki felhasználja 0.01 USD-t fizet a jogtulajdonosnak, elképesztő pofátlanság.

Válaszlevelemben kértem a felügyeleti szervük elérhetőségét és a levont 15 ezer forint azonnali visszafizetését. Ami ezt tetézi, hogy a lemondást kizárólag egy írországi telefonszámon, illetve E-mail-en teheted meg, igen nehezen.
Hát, most kíváncsian várom, mi lesz.

Megosztom