Magyar és szovjet államférfiak táviratváltása az új év alkalmából

Az elmúlt 250 év híreit olvashatod az Arcanumon, most ingyen. A legnagyobb magyar sajtóadatbázis vasárnapig előfizetés nélkül elérhető!

Népszabadság, 1960. január (18. évfolyam, 1-26. szám)1960-01-01 / 1. szám


A beköszöntő új év alkalmából, a magyar és a szovjet államférfiak az óév utolsó napján táviratban tolmácsolták újévi jókívánságaikat, üdvözletüket.
Dobi István, Kádár János és dr. Münnich Ferenc N. Sz. Hruscsovhoz és TC. J. Vorosilovhoz intézett újévi üdvözlete így hangzik:

Kedves Elvtársak!

Országaink népei sikerekben gazdag év után örömmel és bizakodással lépnek az új esztendő küszöbére. Ebből az alkalomból a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa, a forradalmi munkásparaszt kormány, valamint a magunk és az egész magyar nép nevében szívből jövő testvéri üdvözletünket és legőszintébb jókívánságainkat küldjük a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának, a Szovjetunió Minisztertanácsának, személy szerint Önöknek és Önökön keresztül a testvéri szovjet népnek.

Őszintén kívánjuk, hogy az új esztendő hozzon még nagyobb sikereket a dicső kommunista párt vezette szovjet népnek a kommunizmus építésében, a politikai, tudományos és kulturális élet minden területén — ügyünk, a marxizmus—leninizmus diadalára.

Kívánjuk, hogy koronázzák újabb sikerek a Szovjetuniónak a világ békéjéért és biztonságáért folytatott nagyszerű küzdelmét, hogy az 1960-as esztendőben tovább erősödjék a magyar és a szovjet nép testvéri kapcsolata és együttműködése a szocialista tábor egysége és a szocialista országok népeinek javára. Kedves Elvtársak, kívánunk önöknek jó egészséget és sok sikert a Szovjetuniófelvirágoztatásáért és az emberiség békéjéért folytatott munkájukban. Boldog új évet! Budapest, 1959. december 31. (MTI)


N. Sz. Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkára, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke és K. J. Vorosilov, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnöke a következő újévi üdvözletét küldte Dobi Istvánnak, az Elnöki Tanács elnökének, Kádár Jánosnak, az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának és dr. Münnich Ferencnek, a forradalmi munkás-paraszt kormány elnökének.

  Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból

A Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnöksége és a Szovjetunió Minisztertanácsa a szovjet nép nevében forró üdvözletét és legszívélyesebb jókívánságait küldi Önöknek és az egész magyar népnek az új év beköszöntése alkalmából. A múlt évben testvérországaink méltóképpen elősegítették a békéért és a nemzetközi feszültség enyhüléséért folytatott harcot, a szocialista tábor egységének és hatalmának erősödését.

A szovjet nép őszintén örül a testvéri magyar nép sikereinek, amelyeket pártjának vezetésével a szocialista építésben elért. Az MSZMP VII. kongresszusa is kifejezte, hogy a párt szorosan összeforrt a néppel, a magyar nép szilárdan felsorakozott az MSZMP, a magyar dolgozók elismert vezetője és győzelmeinek szervezője mégett. Nem kétséges, hogy a most beköszöntő új évben a magyar dolgozók újabb sikereket érnek el a szocializmus építésének nagyszerű ügyében, a világ békéjének megszilárdításában.

Moszkva, Kreml, 1958. december 31.

Arcanum – egy oldal amely most 3 napig ingyenesen elérhető.

Megosztom