A Volosin-kormány és a „kárpátaljai népcsoportok”

Egy hír Kárpátaljáról a Magyar Nemzetből 1939 február 28.


A Volosin-rezsimnek, amint az ifjábbi három hír bizonyítja, csak a magyar népkisebbséggel szemben vannak averziói.

A kárpátaljai népetek és románok szabadságban élhetik ezentúl a maguk kulturális és világnézeti tekintetben is független életüket. Íme, Kárpátaljáról ez a három hír érkezett:

Az országgyűlési választások alkalmával a 13.000 főnyi kárpátaljai románság is állított jelöltet. A románság jelöltje, Mois esperes a kormánylistán szerepelt. Volosin írásban kötelezte magát, hogy a román kisebbség, politikai és kulturális jogait tiszteletben tartja és engedélyezi számukra a román nemzeti színek használatát.

A kárpátaljai választások alkalmával a német párt a következő felhívást tette közzé:

„Húsz esztendőn keresztül idegen kormány akadályozott abban, hogy a német néphez tartozónak vallhassuk magunkat A kárpátaljai kormány biztosította számunkra a nemzeti szocialista világnézet, a német nép és vezére, Hitler Adolf mellett való nyílt színvallás szabadságát. Ezért a választáson szavazatunk az ő számukra hull az urnába. A németek február 12-én egységesen igennel szavaznak.”

Február 8-án alakult meg a SIC, huszti parancsnokságának épületében az Ukrán-Német Társaság. Az alakuló ülésen jelen volt Karmasin, a pozsonyi kormány német államtitkára és Volosin képviselője. Elnökké Révai Fedort, az ukrán nemzeti egység párt vezetőjét, helyettesévé pedig a kárpátaljai kormány német államtitkár helyettesét, a kárpátaljai németek vezetőjét , Oldofredi mérnököt választották.


A Volosin-kormányhelyzete reménytelen


Vagvárról jelentik. A cseh tisztviselők és karhatalmi alakulatok tagjainak türelmetlensége naprólnapra erősödik. Nyíltan hangoztatják, hogy vagy szabadítsa meg Prága a Kárpátalját az ukrán bandáktól, vagy pedig adják vissza az egész területet a magyaroknak,
Munkácsról jelentik. A határon átdobott menekültek egyöntetűen azt állítják, hogy az Erdős-Kárpátokban még az ukrán szervezetek tagjai között is igen nyomott a hangulat. A Volosin-kormány pénzügyi helyzetét reménytelennek tartják.


  Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból

További híreink

Megosztom