Igazságos adórendszert és 5 százalékos áfát követel az LMP

Az LMP ajtótájékoztatóján többek között arról is beszélt, hogy eddig hány alkalommal próbálták elérni, hogy a kormány foglalkozzon az élelmiszerek 5 %-os adókulcs bevezetésének lehetőségével.

„Amióta én országgyűlési képviselő vagyok minden évben beadtunk törvénymódosítást, amiben arra kértük a kormányt, hogy az alapvető élelmiszerek áruforgalmi adóját a kedvezményes 5 százalékos, kategóriába sorolják át. Most is így lesz.”-

hangzott el Csárdi Antal, LMP-s országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.
Mostanra létfontosságú kérdéssé vált és ideje szembenézni a járvány következményei mellett azzal is, hogy a napi vásárlás, a megélhetés sokkal nehezebb lett mindenki számára. Az elszabadult infláció miatt olyan jelentős mértékben drágultak az alapvető élelmiszerek, hogy sok magyar család asztalára nem jut minden nap friss zöldség és gyümölcs. A fennálló helyzet végtelenül igazságtalan, megengedhetetlen és tarthatatlan minden olyan politikus számára, aki érzékeny az emberek problémáira.

Elfogadhatatlan az is, hogy az állam minden eladott gyümölcsön és zöldségen többet keres, mint maga az eladó, vagy a termelő. Ez igazságtalan adórendszer. Elfogadhatatlan, hogy sok százezer ember él ma Magyarországon olyan mértékű szegénységben, hogy számukra a friss gyümölcsök és zöldségek elérhetetlen luxuscikkeké váltak.

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy az alapvető élelmiszerek áfája az igazságos és korrekt 5 százalékos szintre csökkenjen, hogy a kevésbé jómódúak is minden nap hozzájuthasson az alapvető élelmiszerekhez. Az embereknek joguk van ehhez. A legegyszerűbben jelenleg úgy válhatnak elérhetővé ezek a termékek, ha olcsóbban juthatnak hozzá az emberek, mert kevesebb áfát kell megfizetniük. Jövő héten az LMP országgyűlési képviselőcsoportja újra indítványozni fogja az áfacsökkentést. Az LMP petíciót is indított az ügyben, amit ide kattintva lehet elérni.

Megosztom