A szemetesek elkezdték

Elkezdődtek a tárgyalások az sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel, amennyiben szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden délután Budapesten.

     BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF sajtószervezetének korábbi tájékoztatása szerint.
    A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát.

„A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette”

– tartalmazta a közlemény.
    Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján tartózkodott attól, hogy politikailag minősítse a munkabeszüntetést, szavai szerint azt sztrájknak tartják.

„Nem akarunk olyan hibába esni, mint a kormány esett a tanárokkal” – hangoztatta.
    Közölte azt is, hogy megértik azt a társadalmi csalódást, ami kialakult a budapesti munkavállalók körében, hiszen az „elszálló” megélhetési költségek, rezsiszámlák „negligálták, lenullázták” a januártól érvényes 15 százalékos béremelést.
    Közlése szerint délben megkezdődtek a tárgyalások a dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel. Kiemelte, hogy amennyiben az egyeztetések szerda estig nem vezetnek eredményre, a katasztrófavédelemhez fognak fordulni a hulladékszállítás biztosítása érdekében.
    Kiss Ambrus jelezte, hogy a tárgyalásokról hiányzik az állami NHKV Zrt., amely – mint állította – évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt. A főpolgármester-helyettes egyúttal meginvitálta a tárgyalásokra az NHKV képviselőit is, mondván, amennyiben az állami társaság „ezt a pénzt biztosítja, már másképpen állnak a tárgyalások”.

    Tájékoztatása szerint a pontos sztrájkolói létszám nem ismert, de az Ecseri úti telephelyet 150 hulladékgyűjtő autó nem hagyta el. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy a következdő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.

Az FKF síajtóközleménye:

„A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.

A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021 júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15% átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

A fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3–5 Mrd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására”.

Karácsony Gergely reagálása

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

  • Rogán guruló százmilliói
    by Budapest on 2024.03.18. at 18:27

    Több százmillió forint közpénzből épült fel Újbudán egy civilszervezet-hálózat a fideszes polgármester-aspiráns, Király Nóra körül: a FICSAK, a Zöld Követ és más szervezetek a Városi Civil Alaptól kaptak pénzt, de A Rogán guruló százmilliói bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Gyenes Gitta, Ungár Margit, Radák Olga, Hajnal Anna park – Zugló így tiszteleg a Nőnapon a nők előtt
    by Budapest on 2024.03.17. at 14:25

    Budapesten a személyekről elnevezett utcák, terek mindössze 10 százaléka kapta a nevét nőkről, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy Zuglóban javítsuk ezt az arányt. A tavalyi 3 park után, ismét Nőnapra A Gyenes Gitta, Ungár Margit, Radák Olga, Hajnal Anna park – Zugló így tiszteleg a Nőnapon a nők előtt bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Márki-Zay nem féltékeny, sok sikert kíván
    by Budapest on 2024.03.17. at 14:01

    Arold Peter Márki-Zay Péter Facebook oldalán tárgyalja ki a Magyar jelenséget. Két Péter. Ez nekem tetszik, ha már a neveknél tartunk. Lehet egy jobboldali politikus baloldali beütésekkel? Szerintem lehet. Fordítva? A Márki-Zay nem féltékeny, sok sikert kíván bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Az év kérdése
    by Budapest on 2024.03.17. at 10:24

    Regős Bendegúz Magyar Péter 10 ezreket mozgatott meg március 15-én. Valóság, vagy délibáb? Persze Dobrev Klára azonnal kimondta amire gondolt és ezzel így van az ellenzék többi nagy embere is. A Az év kérdése bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

  • Megvannak a budafoki ellenzéki jelöltek
    by Budapest on 2024.03.17. at 09:46

    Perlai Zoltán polgármesteri jelöltségét támogatja a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd-Zöldek és a Jobbik-Konzervatívok az önkormányzati választáson Budafok-Tétényben. A politikus a március 21-24-ei ellenzéki előválasztást vállalva arra készül, A Megvannak a budafoki ellenzéki jelöltek bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Megosztom