A szemetesek elkezdték

Elkezdődtek a tárgyalások az sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel, amennyiben szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden délután Budapesten.

     BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF sajtószervezetének korábbi tájékoztatása szerint.
    A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát.

„A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette”

– tartalmazta a közlemény.
    Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján tartózkodott attól, hogy politikailag minősítse a munkabeszüntetést, szavai szerint azt sztrájknak tartják.

„Nem akarunk olyan hibába esni, mint a kormány esett a tanárokkal” – hangoztatta.
    Közölte azt is, hogy megértik azt a társadalmi csalódást, ami kialakult a budapesti munkavállalók körében, hiszen az „elszálló” megélhetési költségek, rezsiszámlák „negligálták, lenullázták” a januártól érvényes 15 százalékos béremelést.
    Közlése szerint délben megkezdődtek a tárgyalások a dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel. Kiemelte, hogy amennyiben az egyeztetések szerda estig nem vezetnek eredményre, a katasztrófavédelemhez fognak fordulni a hulladékszállítás biztosítása érdekében.
    Kiss Ambrus jelezte, hogy a tárgyalásokról hiányzik az állami NHKV Zrt., amely – mint állította – évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt. A főpolgármester-helyettes egyúttal meginvitálta a tárgyalásokra az NHKV képviselőit is, mondván, amennyiben az állami társaság „ezt a pénzt biztosítja, már másképpen állnak a tárgyalások”.

    Tájékoztatása szerint a pontos sztrájkolói létszám nem ismert, de az Ecseri úti telephelyet 150 hulladékgyűjtő autó nem hagyta el. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy a következdő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.

Az FKF síajtóközleménye:

„A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.

A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021 júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15% átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

A fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3–5 Mrd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására”.

Karácsony Gergely reagálása

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Civil szervezeteket segítő programban vett részt az AsiaCenter
  by Budapest on 2024.02.21. at 12:51

  Február 16-án egy nagyszerű kezdeményezésének, a Civil Üzleti Iskola programnak adott helyet az AsiaCenter. Az önkormányzat segítségével életre hívott képzési sorozat során a XV. kerületi civil szervezetek a vállalatokkal és A Civil szervezeteket segítő programban vett részt az AsiaCenter bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Vita a baráttal
  by Budapest on 2024.02.20. at 21:47

  A Párbeszéd – Zöldek társelnöke Barabás Richárd baráti csevelyre invitálja Ungár Pétert és ezt nyílt levélben közli a megszólítottal, közösségi oldalán. Tisztelt Társelnök úr! Kedves Péter! Vitára hívtalak téged tegnap. A Vita a baráttal bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Bilincsbe verve vitték el Ónodi István lelkészt
  by Budapest on 2024.02.20. at 13:28

  „A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6.00-kor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági A Bilincsbe verve vitték el Ónodi István lelkészt bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Kötelező lesz a Magyar Postát is ajánlaniuk a webáruházaknak
  by Budapest on 2024.02.19. at 21:27

  Március 28-tól a webáruházaknak kötelezőeb fel kell majd tüntetni a Magyar Posta kézbesítési szolgáltatásait. A Postai kormányrendelet hivatkozott módosítása a Magyarország területére értékesítő kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozások számára A Kötelező lesz a Magyar Postát is ajánlaniuk a webáruházaknak bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • A XXI. kerületben kezdődik a lomtalanítás
  by Budapest on 2024.02.19. at 16:27

  A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is a XXI. kerületben indul az első lomkihelyezési időszak február 11-el. A pontos körzetekről, a kihelyezés módjáról és kihelyezhető hulladékokról az FKF oldalán lehet A A XXI. kerületben kezdődik a lomtalanítás bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Megosztom