A szemetesek elkezdték

Elkezdődtek a tárgyalások az sztrájkoló FKF-es dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel, amennyiben szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a főváros a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden délután Budapesten.

     BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF sajtószervezetének korábbi tájékoztatása szerint.
    A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát.

„A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette”

– tartalmazta a közlemény.
    Kiss Ambrus sajtótájékoztatóján tartózkodott attól, hogy politikailag minősítse a munkabeszüntetést, szavai szerint azt sztrájknak tartják.

„Nem akarunk olyan hibába esni, mint a kormány esett a tanárokkal” – hangoztatta.
    Közölte azt is, hogy megértik azt a társadalmi csalódást, ami kialakult a budapesti munkavállalók körében, hiszen az „elszálló” megélhetési költségek, rezsiszámlák „negligálták, lenullázták” a januártól érvényes 15 százalékos béremelést.
    Közlése szerint délben megkezdődtek a tárgyalások a dolgozók által kijelölt tíz tagú küldöttséggel. Kiemelte, hogy amennyiben az egyeztetések szerda estig nem vezetnek eredményre, a katasztrófavédelemhez fognak fordulni a hulladékszállítás biztosítása érdekében.
    Kiss Ambrus jelezte, hogy a tárgyalásokról hiányzik az állami NHKV Zrt., amely – mint állította – évente ötmilliárd forinttal kevesebbet hagy a fővárosban a budapestiek által befizetett szemétdíjból, mint amennyit begyűjt. A főpolgármester-helyettes egyúttal meginvitálta a tárgyalásokra az NHKV képviselőit is, mondván, amennyiben az állami társaság „ezt a pénzt biztosítja, már másképpen állnak a tárgyalások”.

    Tájékoztatása szerint a pontos sztrájkolói létszám nem ismert, de az Ecseri úti telephelyet 150 hulladékgyűjtő autó nem hagyta el. Kérdésre válaszolva elképzelhetőnek tartotta, hogy a következdő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.

Az FKF síajtóközleménye:

„A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.

A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021 júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15% átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

A fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3–5 Mrd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására”.

Karácsony Gergely reagálása

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Botrányos videót közölt a Ripost Magyar Péterről
  by Budapest on 2024.06.21. at 15:49

  A Ripost cikkét és videóját vette át az Origó is, ahol állításuk szerint Magyar Péter botrányosan viselkedett egy éjszakai luxus szórakozó helyen. A ‘cikk” címe szerint „Az egyik legdrágább szórakozóhelyen A Botrányos videót közölt a Ripost Magyar Péterről bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Karácsony Gergely tudja
  by Budapest on 2024.06.21. at 08:51

  Arold Péter  Karácsony Gergely tudja, de nem tud ellene mit tenni. A valamikori nagy hatalommal bíró MSZMP utód párt mára úgy viselkedik, mint egy pitiáner bűnöző társaság. Az elmúlt években A Karácsony Gergely tudja bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Őrizetbe vették az alpolgármestert
  by Budapest on 2024.06.19. at 17:57

  Az óbudai korrupciós botrányban hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének alapos gyanúja merült fel. Az ügyben újabb öt személyt gyanúsítottak meg, közülük kettőt őrizetbe vettek. 100 milliós összegről van szó – írja A Őrizetbe vették az alpolgármestert bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Díjnyertes minisorozatokkal folytatódik az ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál
  by Budapest on 2024.06.19. at 13:33

  A Japán Alapítvány szervezésében friss programmal folytatódik a JFF Online Japán Filmfesztivál. Június 19. és július 3. között két díjnyertes minisorozatot nézhetünk meg magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról A Díjnyertes minisorozatokkal folytatódik az ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • A Megafon egy rákos daganat
  by Budapest on 2024.06.17. at 20:03

  Több milliárdos támogatásból élő a Fidesz propaganda egyik kiemelt tagja a Megafon, ahol döbbenetesen sok közpénzből finanszírozzák, a tulajdonképpen ész és érvek nélkül posztolgató tagokat. Stílusok a gyalázkodásban és az A A Megafon egy rákos daganat bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Megosztom