OSIRIS-REx

Szenzációs eredmény!

Valahol lennie kell életnek rajtunk kívül. A most megérkezett minták alapján szén és víz található azon az aszteroidán, ami 96 millió km-re van jelenleg a földtől.

A NASA által végzett előzetes vizsgálatok szerint a most visszaérkezett mintákban magas a szén- és víztartalom, ezek együttesen pedig a földi élet építőkövei is.

A houstoni Johnson Űrközpontban szerdán tartott bemutatón tudósok és az amerikai űrhivatal (NASA) vezetői vettek részt. A fekete por és kőzetdarabok a szénben gazdag Bennu kisbolygóról származnak, amely a Földtől mintegy 96 millió kilométerre van. A NASA OSIRIS-REx űrszondája három évvel ezelőtt gyűjtötte be a mintákat, majd visszatérve egy kapszulába zárva dobta le a mintákat a Földre, miközben elhaladt mellettünk.

Az OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) egy amerikai űrszonda, amit a NASA (National Aeronautics and Space Administration) indított azért, hogy a Bennu nevű aszteroidát tanulmányozza. Az OSIRIS-REx küldetés célja az aszteroida eredetének és összetételének jobb megértése, valamint a veszélyes aszteroidák földközeli pályák felmérése. Itt van néhány fontos információ a misszióról:

Cél:

  • Az OSIRIS-REx célja, hogy mintát gyűjtsön a Bennu aszteroidáról és visszahozza a Földre.
  • Az aszteroida megértése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy többet tudjanak meg az Univerzum keletkezéséről és az élet kialakulásáról.

Fontos Dátumok:

  • Az OSIRIS-REx űrszonda 2016 szeptemberében indult el a Cape Canaverali Légierő Bázisról.
  • 2018 decemberében a szonda megérkezett az aszteroidához, és megkezdte tanulmányozását.
  • 2020 októberében a szonda leereszkedett az aszteroida felszínére, és mintát gyűjtött.
  • A minta visszahozatala tervezett 2023 szeptemberében a Földre.

Mintagyűjtés:

  • Az OSIRIS-REx egy speciális eszközt használt a mintagyűjtéshez. Ezt a műveletet nagyon óvatosan végezték, hogy a minta minősége ne sérüljön.
  • A mintagyűjtött anyagokat egy kapszulában küldték vissza a Földre.

Az OSIRIS-REx misszió az aszteroidák és az űrbeli testek tanulmányozásának izgalmas példája. A Bennu mintájának tanulmányozása új információkat hozhat az Univerzum eredetéről és a Föld kialakulásáról, valamint segíthet a veszélyes aszteroidák megfigyelésében és elhárításában. Az űrkutatás területén végzett munka folyamatosan bővíti a tudásunkat a világegyetemről és a Földről.

  Egy nem minden napi pillanat

VIA hvg.hu


Megosztom