Rogeer More

Ki volt Roger Moore ?

Roger Moore, aki leginkább a James Bond szerepei és a „The Saint” című televíziós sorozat Simon Templar szerepe miatt vált ismertté, egy sokoldalú és elismert brit színész volt.

Korai évek

1927. október 14., született Londonban Egyesült Királyságban. Moore a Royal Academy of Dramatic Art (RADA) hallgatója volt, ahol többek között Lois Maxwell is osztálytársa volt, aki később a Miss Moneypenny szerepét játszotta a James Bond filmekben.

Karrier kezdete

Moore karrierje a 1940-es évek végén kezdődött, kisebb szerepekkel a brit filmben és televízióban. Az 1950-es években szerződést írt alá a MGM-mel és kisebb szerepeket kapott amerikai filmekben.

„The Saint” (1962-1969)

  • Simon Templar: Moore a „The Saint” sorozatban alakította Simon Templart. A sorozat nagy siker volt, és nemzetközi hírnevet hozott számára.

James Bond (1973-1985)

  • Bond szerepek: Moore hét James Bond filmben játszotta a címszerepet, kezdve az 1973-as „Élni és halni hagyni”-val és befejezve az 1985-ös „A kilátástalan küldetés”-nel. Stílusa humorosabb és könnyedebb volt, mint az előző Bond, Sean Connery.

Későbbi munkái és jótékonyság

Moore karrierje során számos más filmben és televíziós produkcióban is szerepelt. Aktív UNICEF-nagykövetként dolgozott, és 2003-ban a Brit Birodalom Lovagrendjének tagjává avatták humanitárius munkájáért. Roger Moore 2017. május 23-án hunyt el 89 éves korában Svájcban.

Moore öröksége a szórakoztatóiparban és a humanitárius munkában tovább él. Karizmatikus megjelenése és eleganciája a filmvásznon maradandó benyomást hagyott a rajongókon világszerte.

Roger Moore hosszú és sikeres karrierje során számos emlékezetes szerepet játszott. Itt van néhány kiemelkedő példa a szerepeire:

James Bond szerepek

  1. „Élni és halni hagyni” (Live and Let Die) (1973): Moore első szerepe a híres titkosügynökként, ahol a voodoo mágiát és drogkereskedőket vizsgálja.
  2. „Az aranypisztolyos férfi” (The Man with the Golden Gun) (1974): Bond szembe kerül a világ egyik legrettegettebb bérgyilkosával.
  3. „Az örökös ellenőrzés” (The Spy Who Loved Me) (1977): Egyike a legnépszerűbb Bond-filmeknek, amelyben Moore és Barbara Bach együtt dolgoznak a világot fenyegető veszély megállításáért.
  4. „Holdkelte” (Moonraker) (1979): Bond az űrbe utazik, hogy megakadályozza egy gonosz terv megvalósulását.
  5. „Ölni kegyesen” (For Your Eyes Only) (1981): A film visszatér a realisztikusabb és keményebb akcióhoz.
  6. „Polipka” (Octopussy) (1983): Bond egy indiai hercegnővel és cirkuszi vezetővel egyesíti erőit.
  7. „A kilátástalan küldetés” (A View to a Kill) (1985): Moore utolsó Bond-filmje, ahol San Franciscóban áll szemben egy őrült üzletemberrel.
  Egy nem minden napi pillanat

Az Angyal sorozat

  1. „The Saint” (1962–1969): Moore alakítja Simon Templart, a karizmatikus, nemzetközileg elismert „tökéletes úriembert”, aki különféle kalandokba keveredik.

További filmjeiből

  1. „The Persuaders!” – Minden lében két kanál (1971-1972): Tony Curtis-szel együtt szerepel ebben a brit televíziós sorozatban, ahol két gazdag playboy különféle kalandokba keveredik.
  2. „Ffolkes” 25 millió fontos váltságdíj (1980): Moore egy tengerészeti terrortámadást megakadályozó főszereplőt alakít ebben a kalandfilmben.
  3. „The Wild Geese” – Vadlibák(1978): Egy bérelt katona szerepében látható, aki egy afrikai diktátor elleni küldetésben vesz részt.
  4. „The Cannonball Run” – Ágyúgólyófutam (1981): Egy versenyzőt játszik ebben a vígjátékban, amely az illegális autóverseny körül forog.

Címlapfotó: Roger Moore az Alaszkai televíziós műsor forgatásán


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .