Felvétel Emarsys módra: a kiválasztás is kultúraépítés!

Szponzorált tartalom

Egy jó közösség és egy stabil csapat nélkül nem lehet szakmai sikereket elérni, ezért az Emarsys-Technologies Kft. szakemberei a People Team támogatásával olyan rendhagyó felvételi folyamatot működtetnek, melyben a jelöltek ki is próbálhatják, milyen az Emarsys csapatában dolgozni.

A hagyományos kétkörös felvételi interjúk arra alkalmasak, hogy a munkáltató szerezzen egy első benyomást a jelöltről, arra azonban kevésbé, hogy megismerje a személyiségét, vagy, hogy a jelölt megismerje a leendő csapattársait és munkamódszerüket. Minden új munkatárs felvételénél ott a kockázat: hiába felel meg szakmailag a leendő kolléga, ha nem tud beilleszkedni új munkahelyén, ez a csapat teljesítményére is kihat, ő pedig előbb-utóbb másik állást keres.  Egy új ember felvétele költséges, betanítása időigényes, a beilleszkedése pedig kérdéses. Van azonban egy módszer, a többlépcsős felvételi eljárás, így garantálva a sikeres elhelyezkedést.

Mit takar az Emarsys többlépcsős felvételi eljárása?

Az önéletrajzok alapján esélyes jelölteket először telefonon tájékoztatjuk a folyamatról. Ezt követi egy írásbeli házi feladat elvégzése, amelyet a személyes interjú, majd a próbanapokon való részvétel követ.  Ebben a folyamatban a szakmai rátermettséget az írásbeli feladat megoldásával, míg a csapatmunkára való képességet a próbanapokon lehet bizonyítani. A jelöltek kiválasztásánál fontos szerepe van a leendő munkatársaknak is: ők végzik az írásbeli feladatok értékelését, jelen vannak a szakmai interjúkon, a próbanapokon közelebbről is megismerhetik a jelölteket, a folyamat végén pedig közösen döntenek a jelöltről.

Ki dolgozta ki az itt alkalmazott eljárást, a magyar iroda, vagy átvette a nemzetközit és mióta alkalmazzák?

Az Emarsys kutatás-fejlesztő központjának alapítói a kezdetektől, ösztönösen tudták, hogy igazán innovatív terméket csak kiváló szakemberekkel lehet fejleszteni, akik szenvedélyesen akarják megoldani a termékfejlesztés során felmerülő problémákat és akik szívesen dolgoznak együtt és készek állandóan új technológiákat, módszertanokat kipróbálni. A kezdetekben járták a konferenciákat, workshopokat, hogy maguk vadásszák le az első munkatársakat. Később megosztották ezt a felelősséget és motiváltak mindenkit arra, hogy ezzel a tulajdonosi attitűddel ők is vegyenek részt a folyamatban. Így születtek meg a próbanapok. A növekedés minden egyes fázisánál megszavaztuk, hogy ezt az elemet nem engedjük el, mert mindig tudott értéket teremteni és mindenki ragaszkodott hozzá – emlékszik vissza az Emarsys People & Strategy Director-a Bíró Ágota.

Miért hasznos ez a módszer és mi az eddigi tapasztalat vele? 

Stojcsics Péter Engineering vezető szerint a próbanapok behozzák a szükséges rugalmasságot a felvételi folyamatba. Itt pár nap alatt lehetőség van feloldódni és a csapattal együtt közösen olyan feladatokon dolgozni ami a mindennapi munka része. Ez egyrészt jó a jelöltnek, mert saját maga tapasztalhatja meg azt a szakmai kiválóságot amiről híresek vagyunk, miközben emberileg is megismeri a csapatot akikkel együtt fog dolgozni. Másrészt a csapat is pontosabb képet kap a jelöltről. Sok olyan sikeres próbanapozás volt, ahol a második, harmadik napon a jelölt már kevésbé izgult mint a felvételi folyamat korábbi pontjain és így lehetősége volt megmutatni a valós mindennapokban nyújtott teljesítményét.

Milyen nehézségeket okozott a pandémia a felvételi folyamatban és hogyan hidalták át ezeket?

A járványhelyzet megmutatta, hogy szükség esetén a házi feladatok megoldása és értékelése, a felvételi interjúk és az iroda bemutatása is megoldható online. Nagyobb nehézséget okozott a próbanapok megtartása a virtuális térben, mivel teljesen más Zoomon együtt dolgozni, mint a valóságban: hivatalosabb, kötöttebb és feszélyezettebb. Az “irodai munkaélmény” így kimarad a jelölteknek: a közös étkezések, a pingpong és a csocsó, a reggeli kávézások vagy a spontán szóviccek túlélése. Ennek ellenére virtuálisan is tartottunk próbanapokat, melyek így is segítettek megismerni a jelöltet különböző szituációkban és megmutatták, hogy beillik-e a csapatba. A járványhelyzet függvényében igyekszünk személyes jelenléttel megvalósítani a próbanapokat, melyek a jövőben is fontos részét képezik a felvételi eljárásnak – foglalta össze Bíró Ágota.

Mi igazolja az Emarsys egyedi felvételi folyamatának az eredményességét?

Az alapításunk óta eltelt idő bebizonyította számunkra, hogy az Emarsys eredményeiben a stabil csapat jelentős szerepet játszik. Az ágazatban a jól képzett munkaerőért folytatott verseny nagyon erős. Hozzánk hasonlóan más cégeknek is lehet jó terméke, ajánlhatnak szuper irodai körülményeket, szakmai fejlődési lehetőséget, versenyképes fizetést, de akkor vajon mi lehet az, ami megkülönbözteti az Emarsyst más szoftverfejlesztő cégektől, amiért sokan minket választanak? Vagy más oldalról nézve: mi tarthatja vissza a munkatársakat, ha egy versenytárs el akarja őket csábítani? Hisszük, hogy a vonzerő és a visszatartó erő maga a közösségünk. A többlépcsős felvételi eljárásunk pedig annak a záloga, hogy megtaláljuk mind szakmailag, mind személyiségében a legjobb jelöltet, aki hosszú távon formálója lesz az Emarsys sikerének.

Megosztom