Három Tenger Kezdeményezés

Áder János a döntések átláthatóságának fontosságára hívta fel a figyelmet

A döntések átláthatóságának fontosságára hívta fel a figyelmet a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) pénteki szófiai tanácskozásán Áder János.

A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a HTK 6 évvel ezelőtti létrejöttekor alapvető cél volt az egykori szocialista tagországok infrastrukturális felzárkóztatása.


    Mint mondta, a Három Tenger Kezdeményezésen belül létrehozott befektetési alap három olyan projekt megvalósulásáról döntött, amely nem szerepelt a tagországok javaslatai között. Áder János kiemelte a plénum előtt, hogy a megvalósuló beruházásoknak a régió szélesebb körét kell szolgálniuk.

Mi is az a HTK?

Három Tenger Kezdeményezés (angolul: 3 Seas Initiative3SI, vagy Trimarium ) az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 ország, az Európai Unió tagállamainak közös fellépése. Angol rövidítése: BABS (Baltic, Adriatic, Black Sea Initiative.)

Lengyel elképzelés alapján, történelmi előzmények ismeretében jött létre 2016-ban. Az államok együttműködése mindenekelőtt gazdasági célok közös elérésére irányul.

Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

A terv első előzménye a Német Császárságban 1917-ben kidolgozott pángermán Mitteleuropa-terv, amely a német háborús vereség után süllyesztőbe került. A Międzymorze (latinul: Intermarium, magyarul Tengerköz) néven ismert, Lengyelország-központú régiós együttműködési terv az 1920-as évekből, Józef Piłsudski marsalltól származik, de az első világháború utáni geopolitikai viszonyok miatt kudarcra volt ítélve. A két világháború közötti hidegháborús évtizedekben a tervet csak lengyel „disszidens” gondolkodók tartották a felszínen, a nyugat-európai emigráns lengyel sajtóban.

Ha mindent tudni akarsz, látogassál ide

Szerinted?

[Fancy_Facebook_Comments]


Megosztom
  Még sem az lesz, mint amit ígértek