A tervezett ütemnek megfelelően halad a Dísz téri Honvéd Főparancsnokság épületének megújítása

Felhelyezték a Honvéd Főparancsnokság homlokzatára a süttői mészkőből faragott első díszeket.

A tervezett ütemnek megfelelően halad a Dísz téri Honvéd Főparancsnokság épületének megújításával. Tavaly ősszel már az ablaktokok is a helyükre kerültek. Az épület nagy részén végeztek a munkával, szakemberek már a keleti homlokzat egyes részein az ablakszerkezeteket is beépítették. A megújuló épület ablakainak különlegessége, hogy azokat a fa megmunkálásában évszázados hagyományokkal rendelkező székely mesterek készítik a Kossuth-díjas székely-magyar író, Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán. A borovi fenyőből megmunkált, kapcsolt gerébtokos nyílászárók az eredeti tervek és régi fényképek alapján, ugyanakkor a modern kor előírásai szerint készülnek. A Dísz téri épületszárnyra több mint 80 darab szürkészöld színű ablakot és erkélyajtót helyeznek fel közeljövőben.

Az elmúlt időszakban elkészült a nehézállványzat is, így megnyílt az út a homlokzati kövek felhelyezésére. Folyamatosan érkeznek a süttői mészkőből faragott bábos kőkorlát és szemöldökpárkány elemek a palota melletti építési területre, amelyek közül számos homlokzati díszítés már felkerült az épület keleti homlokzatára.

A Honvéd Főparancsnokság kupolájának építése is a tervezett ütemben halad, a szakemberek már felhelyezték rá a közel 280 kg súlyú csúcsdíszt, amely 78 év után ismét a budai Vár sziluettjét gazdagítja. Jelenleg a kupola üvegfedésének rácsszerkezetét építik, melyen keresztül Budapest páratlan panorámájában gyönyörködhetnek majd a látogatók. Hamarosan indul a Honvéd Főparancsnokság Szent György téri épületszárnyának építése is, amely az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatával közel azonos látványt fog nyújtani.

A Kallina Mór tervezte Honvéd Főparancsnokság és a vele egybeépült Honvédelmi Minisztérium a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban a helyreállítás elmaradt.

Előbbi épületet a kommunista hatalom döntésére ideológiai okokból az első emeletig visszabontották, utóbbit a földdel tették egyenlővé.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként újjászülető Honvéd Főparancsnokság kupolájában kilátó nyílik, az újjászülető épület pedig nyitva áll majd a Budavári Palotanegyedbe látogatók előtt, benne lel méltó otthonra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Nemzeti Hauszmann Program

Megosztom
  Még sem az lesz, mint amit ígértek

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .