Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere

Méltó ellenfele lehet a nyári foci Európa-bajnokság és az olimpia idején a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak az a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló, ami mögött egy elkötelezett női vállalkozói csapat áll.

A sörtörköly kréker alapanyaga a rostban, fehérjében és B-vitaminban gazdag, malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, ami nem csak egészséges, de finom is. Miért nevezzük a sörtörköly krékert úgynevezett upcycled élelmiszernek, és mit kell tudnunk az élelmiszer újrahasznosításról?


Nos, az upcycled élelmiszerek olyan alapanyagokból készülnek, amiket egy másik élelmiszer előállítása melléktermékeként amúgy kidobtak volna, pedig emberi fogyasztásra még teljesen alkalmasak. Az a késztetés, hogy mindent felhasználjunk a konyhában, ősidők óta ismert, így született meg a zsemlemorzsa, a kolbász, vagy a pálinka is. Kiválóan felhasználható alapanyag például a sörgyártás során a malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, más néven sörtörköly, ami tápanyagban rendkívül gazdag, eddig mégis jobbára állati takarmányként végezte.

A Secontaste jóvoltából 2021 óta azonban már léteznek – több ízben, így meggyes, csokis, mogyorós verzióban is – úgynevezett sörtörköly granolák, amik már itthon is megtalálhatók kávézókban, delikáteszek polcain, vagy hotelek büfé reggeli kínálatában, és a jövőben a reggeliző pelyhek piacán jelenthetnek reális alternatívát a nagy gyártók termékeinek.

A sörtörköly legújabb újrahasznosításaként pedig nyárra megérkezhet a kréker változat, ami a sörkorcsolyák palettáján a mogyoró-nachos-ropi trió hármas mellett egy újfajta snack, ami legalább olyan gyorsan csúszik, mint maga a sör. A termék ötletgazdája az RTL Klub Cápák között műsorából sörtörköly granoláiról ismert Dalmadi Júlia. A többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező élelmiszer futurista, csapatával és partnereivel együtt, évek óta az ételpazarlás csökkentésén és az élelmiszer upcyclingon dolgozik.

A sörtörköly a sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85%-át teszi ki. Hazánkban állati takarmányként való felhasználása a szokásos gyakorlat, noha emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Pár éve még a sörfőző mesterek biztosan nem gondolták volna, hogy az általuk használt maláta egyszer reggeliző pehely formájában kaphat második életet, vagy éppen a saját terméküket tökéletesen kísérő sörkorcsolyaként. Pedig ez a helyzet, hiszen bizonyítás nyert, hogy a sörtörkölyből készült termékek finomak és egészségesek is egyszerre, többnyire magasabb rost, fehérje és csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkeznek.

– hangsúlyozta Dalmadi Júlia.

  Csalódás kizárva: a Zazie Bisztró & Bar új, fúziós elemekkel bolondított nyári étlapjáért megéri nyakunkba venni a várost


A sörtörköly kréker már túl van a teszteléseken, az alapítók most azért indítottak közösségi finanszírozási kampányt a legnagyobb hazai online közösségi piactér, a Brancskozosseg.hu felületén, hogy nyáron a sörcsapok mellett, fröccsök mellé, vagy a boltból beszerezve otthoni környezetében is legyen alkalmuk a fogyasztóknak megkóstolni az új hazai élelmiszer innovációt.
Ami arra is kiváló példa, hogyan lehet fenntartható és pazarlásmentes az élelmiszer-feldolgozás folyamata.
A kampány jól indult, pár nap alatt máris teljesült a kívánt cél több, mint egynegyede.


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .