A Greenwich-i idő

A Greenwich-i idő egy globális időszámítási referencia, amelyet a Greenwich-i Csillagászati Obszervatóriumban, London egyik külvárosában definiálnak. Ezt az időzónát az egész világon használják a koordinált világidő (UTC) referenciájaként, és a világ többi időzónáját a Greenwich-i időhöz viszonyítják.

A Greenwich-i időt 1884-ben határozták meg az Internacionális Mértékügyi Konferencián. Ennek célja az volt, hogy az időzónákat egy közös referencia alapján határozzák meg, amely segít a hajózás, a vasúti közlekedés és más nemzetközi tevékenységek koordinálásában.

A konferencián elfogadták a Greenwich-i meridiánt (0 fok hosszúság) a központi időzóna alapjául, és ennek 24 egyenlő részre osztásával hozták létre a világidőzónákat. Az első meridián alapján meghatározták a helyi időt, amelyet Greenwich-i időnek is neveztek. A napot éjfélkor kezdték, amikor a Nap a Greenwich-i meridiánt átlépte.

Koordinált Világidő (UTC):

A Greenwich-i időnek a modern időzónarendszerben a Koordinált Világidő (UTC) felel meg. Az UTC az atomi órák pontos méréseinek alapján számított idő, amely hozzáigazítva van a Napmozgásokhoz, hogy az időzónák szinkronban legyenek a Nap mozgásával. A UTC-t hozzáigazítják az úgynevezett szökőmásodpercekkel, hogy a Napmozgásokkal azonos maradjon.

Időzónák és Greenwich-i Idő:

Minden időzónát a Greenwich-i időhöz viszonyítanak. Az időzónák a Greenwich-i meridiántól keletre és nyugatra terjednek ki, és az egész világon más és más időpontban van éjfél. A keleti időzónákban az idő előre, a nyugatiakban pedig hátra halad. Például az UTC+1 időzónában az idő 1 órával korábbi a Greenwich-i időhöz képest, míg az UTC-5 időzónában az idő 5 órával későbbi.

A Greenwich-i idő tehát az időzónák és a világidő referenciaalapja, amely segít a nemzetközi kommunikációban, a hajózásban, a repülésben és más tevékenységekben a világ minden táján.


Megosztom