Főpolgármester-helyettes: a fővárosi önkormányzat eddig kétezer menekültnek nyújtott szállást

A fővárosi önkormányzat eddig kétezer, Ukrajnából érkezett menekültnek nyújtott szállást és mintegy 25 ezer adag ételt osztottak ki – ismertette Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kedden Budapesten, háttérbeszélgetésen.

    Kiss Ambrus elmondta, az adatok szerint a budapesti vasúti pályaudvarokon az elmúlt napokban csaknem ugyanannyi menekült utazott tovább, mint ahány érkezett Ukrajnából. Tehát az elmúlt napokban csökkent a terhelés – jegyezte meg.
    A főpolgármester-helyettes közölte, szállítási segítséget nyújtanak a BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzitpont üzemeltetéséhez.
    A Budapestre érkező menekültekről szólva Kiss Ambrus elmondta, hogy jellemzően pár napig maradnak az ukrán városokból érkező családok, amelyeknek van továbbutazási tervük, segítségre a szálláson kívül alig van szükségük.
    Az Ukrajnában tanuló harmadik országbeli diákok egy része néhány napig marad a szállásokon, nagykövetségeik szervezik a hazaútjukat, másik részük huzamosabb ideig marad, és adott esetben hazai egyetemek befogadják őket.
    A menekültek harmadik csoportjába sorolta Kiss Ambrus a kárpátaljai magyar családokat, amelyek sok gyerekkel érkeznek. Ezek a családok nagy része nem tervez továbbutazást. Negyedik csoportként beszélt a kárpátaljai magyarajkú roma – átlagosan 8-20 tagú – nagycsaládokról. A fővárosi önkormányzatnak jellemzően e két utóbbi csoporttal kell foglalkoznia – mondta a főpolgármester-helyettes.
    Kiss Ambrus elmondta: a rövidtávú szállásbiztosítás budapesti tömegszállásokon történik. Hosszú távra Budapesten kívüli üdülőkben adnak szállást a rászorulóknak. Ez komoly szociális munkát is igényel. Jelenleg körülbelül 250 embert szállásoltak el hosszú távra – jegyezte meg.
    A főpolgármester-helyettes beszélt arról is, hogy az étkeztetés hét helyszínen történik, átlagosan napi 500-600 ember jut így élelemhez. Napi ezer emberig bővíthető a kapacitás – tette hozzá.
    Kiss Ambrus elmondta, a szállást igénybe vevők több mint fele kiskorú.
    Kérdésre válaszolva közölte, eddig körülbelül nyolcvanmillió forintba kerültek a menekültügyi intézkedések.

Megosztom