Újpesten alakítják ki Budapest első pozitív energiamérlegű városrészét

Újpesten alakítjuk ki Budapest első pozitív energiamérlegű városrészét, ami szociális kérdésekre is választ adhat. Egy nemrég indult európai uniós projekt részeként tiszta energiaforrásokra épülő és pozitív energiamérlegű városrésszé alakítjuk a Megyeri út és Fóti út kereszteződésének környezetét – közölte a Fővárosi Önkormányzat

A Megyeri út 45. alatt egykor iskolaként működő, ma kihalt épületben szociális bérlakásokat hoznak létre, a földszinten szolgáltatásoknak adnak helyet. Terveik szerint a Megyeri úti temetőt, a Béla utcai idősotthont és kicsit délebbre az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telepet is bevonják a klímabarát fejlesztésbe, melynek eredményeként az ott megtermelt energia mennyisége meghaladhatja majd az energiafogyasztást.

Fotók és a cikk forrása: budapest.hu

Február elején a franciaországi Lyonban tartott projektindító konferencián Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője mutatta be több tucat politikus, önkormányzati szakember és újságíró előtt a budapesti terveket.

Az ASCEND névre hallgató projektben München és Lyon tapasztalataira építve öt másik város (Charleroi, Gyulafehérvár, Porto, Prága, Stockholm) társaságában dolgoznak az egészséges és erőforrás-hatékony, valamint intelligens és fenntartható energetikai rendszerek kiépítésén.

Az egyszerre klímavédelmi és szociális fókuszú fejlesztésben a környék fenntartható közlekedési lehetőségein is javítani szeretnék és tervezik annak megoldását. Ennek részeként a Fővárosi Önkormányzat BKK-val együttműködve vizsgálja a közösségi közlekedés, az elektromobilitás és azok megújuló energiás fejlesztési lehetőségeit.

Reményeik szerint a Megyeri út és Fóti út csomópontjában lévő állami fenntartású iskola és egyházi intézmény is csatlakozhat majd a projekthez, tágabbra nyitva a szemléletformálási lehetőségeket.

A pozitív energiamérlegű városrészekről egy másik projektünk kapcsán írt cikkből tudhat meg többet.

Szponzorált tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .