Újpesten alakítják ki Budapest első pozitív energiamérlegű városrészét

Fotók és a cikk forrása: budapest.hu

Újpesten alakítjuk ki Budapest első pozitív energiamérlegű városrészét, ami szociális kérdésekre is választ adhat. Egy nemrég indult európai uniós projekt részeként tiszta energiaforrásokra épülő és pozitív energiamérlegű városrésszé alakítjuk a Megyeri út és Fóti út kereszteződésének környezetét – közölte a Fővárosi Önkormányzat

A Megyeri út 45. alatt egykor iskolaként működő, ma kihalt épületben szociális bérlakásokat hoznak létre, a földszinten szolgáltatásoknak adnak helyet. Terveik szerint a Megyeri úti temetőt, a Béla utcai idősotthont és kicsit délebbre az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telepet is bevonják a klímabarát fejlesztésbe, melynek eredményeként az ott megtermelt energia mennyisége meghaladhatja majd az energiafogyasztást.

Február elején a franciaországi Lyonban tartott projektindító konferencián Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője mutatta be több tucat politikus, önkormányzati szakember és újságíró előtt a budapesti terveket.

Az ASCEND névre hallgató projektben München és Lyon tapasztalataira építve öt másik város (Charleroi, Gyulafehérvár, Porto, Prága, Stockholm) társaságában dolgoznak az egészséges és erőforrás-hatékony, valamint intelligens és fenntartható energetikai rendszerek kiépítésén.

Az egyszerre klímavédelmi és szociális fókuszú fejlesztésben a környék fenntartható közlekedési lehetőségein is javítani szeretnék és tervezik annak megoldását. Ennek részeként a Fővárosi Önkormányzat BKK-val együttműködve vizsgálja a közösségi közlekedés, az elektromobilitás és azok megújuló energiás fejlesztési lehetőségeit.

Reményeik szerint a Megyeri út és Fóti út csomópontjában lévő állami fenntartású iskola és egyházi intézmény is csatlakozhat majd a projekthez, tágabbra nyitva a szemléletformálási lehetőségeket.

A pozitív energiamérlegű városrészekről egy másik projektünk kapcsán írt cikkből tudhat meg többet.

Szponzorált tartalom
  A víz Világnapja

További híreink

Megosztom