Békesi László véleménye az inflációról

Békesi László, aki két alkalommal is volt Magyarország pénzügyminisztere, Facebook oldalán olvasott be a jelenlegi politikai és gazdasági vezetésnek.

A forint árfolyam összeomlásának napjaiban legfőbb ideje, hogy egyértelműen és határozottan Orbán Viktor, Nagy Márton, Matolcsy György, Varga Mihály, valamint strómanjaik, haszonélvezőik, kiszolgálóik, csókosaik, talpnyalóik és gátlástalan, ostoba propagandistáik tudomására hozzuk: akinek az a feladata, hogy vezessen egy országot, tervezze meg, irányítsa és hajtsa végre gazdaságpolitikáját, annak nincs joga kidobni a közgazdasági tankönyveket. Éppen ellenkezőleg – szorgalmas, elmélyült munkával, befogadó elmével kell elsajátítaniuk a közgazdaságtudomány vívmányait, megismerni a gazdasági törvényszerűségeket, a bonyolult, felszínen nem látható gazdasági összefüggéseket. A megszerzett tudás birtokában pedig képesnek kell lenniük arra, hogy felismerjék, kiszámítsák és megtervezzék a gazdaságpolitikai döntések hatásait, következményeit. Csak az így megszerzett tudás és ismertek birtokában vállalkozhatnak egy ország gazdaságpolitikájának irányítására. Akkor pedig következetesen kell érvényesíteni a megszerzett tudást, irányítani és végrehajtani a reális, hatékony gazdaságpolitikát.

Békesi László
…1984-ben a Magyar Olimpiai Bizottság azon négy tagja közé tartozott, akik jelen voltak és nem szavazták meg a Los Angeles-i olimpia bojkottját. Békesi tartózkodott. Ennek következtében 1985-ben elvesztette párttisztségeit és pártfegyelmit is kapott, mert részt vett egy, a bojkottált olimpiáról szóló könyv szerkesztésében, amit végül bezúztak. Hetényi István pénzügyminiszter sietett a segítségére, aki Békesit a helyettesévé választotta.
1989 május 10. és 1990. május 23. közt a Németh-kormány pénzügyminisztere volt…
Wikipedia


Orbánék az elmúlt 12 év nagy részében nem ezt tették. Lényegében korlátlan, ellenőrizetlen politikai hatalom és erőfölény birtokában félredobták a közgazdasági tankönyveket, fittyet hánytak a közgazdasági törvényszerűségeknek, az érvényes szabályoknak. Nagyképűen, agresszívan és ostobán hirdették, hogy határtalan kreativitásukkal és egy vak ló bátorságával új gazdasági modellt alkottak, unortodox intézkedéseikkel, módszereikkel és eszközeikkel szembe mentek az egész világgal, kigúnyolták a gazdaságpolitikai mainstream koncepcióit, eljárásait, alárendelték a gazdaságpolitikát saját önző, harácsoló céljaiknak, hatalmuk megtartásának és megerősítésének, a szakadék szélére vezették az országot. Élvezték a kivételesen kedvező és múlékony világgazdasági környezet előnyeit – EU támogatások, inflációmentes piaci környezet, korlátlan és olcsó finanszírozási források – dicsekedve tőlük független eredményekkel.

Megint jönnek fenekednek

címmel a Nemzet hírmondója nem bírt megint a tollával és azonnal írt egy érdektelen cikket


Ennek a bűnös, rabló gazdaságpolitikának a következménye, hogy összeomlott a forint árfolyama, hogy a tartós, vágtató infláció pusztító következményeit egy egész országnak viselnie kell, hogy felelőtlen költekezésükkel súlyos gazdasági terhet rónak az utánuk következő nemzedékekre, hogy legalább négymillió honfitársunk küzd napi megélhetési gondokkal, hogy a nyugdíjasok többsége a hónap második felében már döntésre kényszerül: vagy a gyógyszereit váltja ki, vagy megveszi a mindennapi betevőjét, fenntartja lakását, a gyermeket nevelő családok többsége nem tudja megfizetni a drága magán iskolákat, így gyermekeiket az a veszély fenyegeti, hogy használható tudás híján tartósan leszakadnak, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek felnőtt korukba és nyomor lesz a sorsuk.

Ennek a bűnös politikának a következménye, hogy több százezer tehetséges magyar fiatal és szakember hagyta el az országot, hogy további százezrek tervezik jövőjüket külföldön, hogy több tízezer honfitársunk halt meg egy járványban, hogy újabb tízezrek halnak meg idő előtt, mert a legszükségesebb orvosi ellátáshoz sem jutnak hozzá. Ennek a kurzusnak a bűne, hogy Magyarország behozhatatlanul leszakad az EU átlagától, hogy saját régiójában megszégyenítő sereghajtóvá válik, hogy a magyar állampolgárokra külföldön szánakozva, esetleg megvetéssel, páriaként néznek, hogy hovatovább külföldön szégyennek számít magyarnak lenni.

Ennek a rezsimnek a bűne, hogy a magyar társadalom szélsőségesen megosztott, hogy uralkodik a gyűlölet, az irigység, a bosszúvágy, hogy lassan élhetetlenné válik ez a csodálatos ország.

Mind ezek miatt ma már az ország lakosságának többsége nem tud felszabadultan, tiszta szívből örülni egy-egy magyar sikernek, tudományos vagy gazdasági eredménynek, művészeti teljesítménynek, esetleg sport sikereknek.

A valóság meghamisítása, az agresszív propaganda manipulálja, félrevezeti, kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a lakosság nagy részét, megmérgezi a mindennapok légkörét.

A gazdaság független szereplői – pénz- és tőkepiacok, nemzetközi szervezetek, gazdaságkutató intézmények és profi elemzők – pontosan ismerik a magyar valóságot és kíméletlenül büntetik a bűnös politikai gyakorlatot. Az a tragikus, hogy ezeknek a szankcióknak a következményeit ugyanazok viselik, akik nap mint nap a saját bőrükön érzik az elhibázott politikai és gazdasági döntések terheit.

Ezekre a hibákra és bűnökre nincs magyarázat és nem létezik megbocsátás. Nincs kétségem, hogy Orbánék a történelem ítélő széke előtt éppúgy megbűnhődnek majd, mint ahogy előbb utóbb szembe kell nézniük bűneik következményeivel saját népük előtt is.

Megosztom