A manipulatív közvélemény kutatás

A közvélemény kutatok mindig odahajolnak, ahonnan a pénzt kapják. Ha a háttér ellenzéki, akkor ők a jobbak, ha kormányoldali, akkor a Fidesz.

Persze ezen nincs mit csodálkozni így volt mindig is. Olyat még nem hallottam, hogy mondjuk a Medián, vagy az említett közvélemény kutató, a másik oldalt hozná ki győztesnek, vagy támogatottabbak.

Az Átlátszó által látott szerződések szerint a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával.

Most akkor miért éppen nekik higgyek? Én úgy gondolom, hogy mindkét fél a saját szavazóbázisát szondázza így a válaszok nem is lehetnek mások. Egyet tudok. Engem még soha nem kérdezett egyik sem.

A szombaton évértékelőt tartó Orbán Viktort az aktív magyar szavazók nagy többsége, 58 százaléka szeretné miniszterelnöknek – közölte az Alapjogokért Központ az elmúlt 12 hét adatait összegző közvélemény-kutatására hivatkozva szombaton az MTI-vel.

    Az elemzők közleményükben hangsúlyozták, a hivatalban lévő kormányfő népszerűsége az utóbbi 12 hétben rendre 50 százalék fölött volt, míg “baloldali kihívójának”, Márki-Zay Péternek a támogatottsága a kampányidőszak kezdetekor lényegesen alacsonyabb.


    Február elején az aktív szavazók mindössze 24 százaléka mondta azt, hogy Márki-Zay Pétert szeretné kormányfőnek, ami esetében a második legrosszabb adat 2021 novembere óta – fejtették ki.
    Az Alapjogokért Központ aláhúzta, a kutatási trendek azt mutatják, a válaszadók rendre abszolút többséget meghaladó arányban mondták azt, hogy Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek.


    “A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége továbbra is töretlen: a mögöttünk hagyott 12 hétben 52-61 százalék között mozgott az őt támogató, aktív megkérdezettek aránya – ez most 58 százalék”

– olvasható a közleményben.

  Nem vagyok esztéta


    Kiemelték, “az évértékelője alapján Gyurcsány Ferenc teljes támogatását bíró Márki-Zay Péter” népszerűsége ezzel szemben a legutolsó adatfelvételkor csökkent: a baloldal miniszterelnök-jelöltjét 2022 negyedik hetében csak az aktív szavazók 24 százaléka támogatta, vagyis kevesebb, mint negyedük szeretné őt kormányfői pozícióban látni.


    A hódmezővásárhelyi polgármester országos szimpátiaindexe a felmérések kezdetétől fogva, hétről hétre alacsony volt – közölte az Alapjogokért Központ.
    Hangsúlyozták, Márki-Zay Péter támogatottsága tavaly év végéhez közeledve érte el az eddigi mélypontját: akkor 22 százalék mondta azt, hogy őt szeretné kormányfőnek, amin most csak 2 százalékot tudott javítani.


    Márki-Zay Péter lemaradása azért lehet még mindig ilyen jelentős, mert “hétről hétre jóformán kipécéz egy adott társadalmi csoportot: nevezte már tudatlannak a vidékieket, gúnyolódott a nyugdíjasokon vagy ostobának titulálta azokat, akik pártolják a gyermekvédelmi törvényt” – fogalmazott az Alapjogokért Központ.


    Hozzátették, Márki-Zay Péter “mindemellett a korábbiakban kritizálta a rezsicsökkentést, a minimálbért, a 13. havi nyugdíjat és az alapvető élelmiszerek hatósági árstopját is”.


    Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásai 2021. november 15. – 2022. február 9. között telefonos adatfelvétellel, CATI-módszerrel készültek. Az egyenként 1000 fős minták reprezentatívak a 18 évesnél idősebb lakosságra.

Megosztom