Veszteséges az Magyar Nemzeti Bank

Erre Matolcsy György 2013 óta tartó elnöksége alatt még nem volt példa. Mi több, az utóbbi 23 évben mindössze hatszor lett negatív a központi bank eredménye.

2021-ben – a jegybankelnök közlése szerint – több százmilliárd forinttal, ami jelentős fordulat ahhoz képest, hogy a 2019-es és a 2020-as évet is 250 milliárd feletti nyereséggel zárta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – írja az mfor.hu

A Magyar Nemzetben a következőket írták

„az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait”.

hangzott el Matolcsytól nemrégen a mondat.

Simán nem vagyok gazdasági szakember, de hosszú éveken keresztül azt olvastam és hallottam is a kormány részéről, hogy a Matolcsy féle un-ortodox gazdasági politika az egyedüli, ami képes Magyarországot gazdaságilag stabil országgá tenni a térségben és ezt majd be is fogják bizonyítani.

Az infláció legyőzéséhez a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania.

Menjünk vissza úgy hét évet és nézzük meg mit mondott az akkor miniszter

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter idejében hoztak törvényt arról, hogy a forintban mért államadósság milyen ütemben nőhessen. Mint akkori miniszter az EU legmodernebb szabályaként állította be az akkori, NGM-es ihletésű passzust.

“Ez egy modern képlet, ez a képlet segít nekünk. Az EU legmodernebb szabálya ez az adósságszabály. Gazdaságtörténetileg is komoly fegyvertény.

Ez 2015-ben történt és az Orbán kormány gyakorlatilag kidobta az elképzelést. 2022-őt írunk. A Fidesz kampányszövege a piros lett a paradicsom… műdal folyatásaként, a Magyarország előre megy nem hátra.

Matolcsy 2022 januárjában a Magyar Nemzet online oldalán ezt írta

Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly

Mi történt ez alatt a hét év alatt?

2022 február 15-től befagyasztják hét élelmiszer árát, köztük a csirkeszárny rész és a csirkefar-hát is szabott áras lesz, a benzin árát is befagyasztották, a következő magyarázattal:

„Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.”

Felteszem a következő kérdést? Ha Magyarországon az energia árak és a benzin ár be van fagyasztva, akkor mitől gyűrűzik mégis be? Lehet attól, hogy Magyarországon már szinte nincs is magyar élelmiszeripari termék?

Nem tudom. Én nem vagyok gazdasági szakember. Matolcsy az. Hogy Orbán Viktor ki, azt döntsék el Önök.

Megosztom