•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Arold Péter
Már 2006-óta tudjuk, hogy az ibuprofén tartalmú gyógyszerek szedése emeli a szívbetegségek és a stroke kockázati tényezőit, ennek ellenére évente 2,5-3 millió doboz fogy hazánkban. 
A televízió naponta több száz alkalommal sugározza azokat a reklámokat, amelyek fájdalomcsillapítók gyors hatását hirdetik, miközben a végén a már mindenki által ismert szöveg figyelmeztet annak esetleges káros mellékhatásaira. Ez a rész, talán már el sem éri az agyunkat. Lepedőnyi tájékoztatókat tuszkolnak a miniatűr dobozokba és mi el sem olvassuk. Fáj a fejünk? Bekapunk egy ki tudja mit tartalmazó készítményt, közben esetleg nem törődve annak negatív hatásaival. Már a reklámban is a kocsikulccsal együtt visszük magunkkal a dobozt bárhová, ráadásul pont azt ami ibuprofén tartalmú, igaz nem éri el a tartalmi küszöböt.
“Gyorsan felszívódó, hatékony fájdalomcsillapító az Ad…..-tól Ibuprofén tartalmú láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapíó készítmény. Enyhítsen panaszain!”Belegondolva a gyógyszergyárak gyakorlatilag felhívnak egy gyilkos keringőre. Ezen talán változtat Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi​ Intézet.

A betegek védelmének és a biztonságosabb gyógyszer alkalmazás érdekében változik egyes ibuprofén/dexibuprofén tartalmú készítmények kiadhatósága.
Május elsejétől tíz, magas hatóanyag-tartalmú készítmény válik vénykötelessé, amelyeknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott. A változás a 600, 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi​ Intézet korábban,az ibuprofén előny-kockázat értékelésének alapján, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait figyelembevéveúgy döntött, hogy az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a jövőben azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg. Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy reumatikus betegségek kezelésére javasolt gyógyszerek), vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérnie a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezek figyelembevételével kell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.
A tíz, átsorolt készítmény mellett több mint negyven, 200 és 400 mg ibuprofent tartalmazógyógyszer továbbra is recept nélkül is elérhető,így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni.
Ehhez kapcsolódhat az a felismert kockázati tényező, hogy az  új koronavírus (COVID 19) fertőzés alatt szedett ibuprofen tartalmú láz és fájdalomcsillapító negatív hatással van a fertőzésre, magyarán felerősíti annak tüneteit.
Május 1-jétől az alábbi készítmények válnak vénykötelessé:
 • DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
 • SERACTIL DOLO 300 mg filmtabletta (dexibuprofen)
 • DOLOWILL ULTRA FORTE 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
 • BRUFEN 600 mg pezsgőgranulátum (ibuprofen)
 • BRUFEN 800 mg retard tabletta (ibuprofen)
 • ALGOFLEX FORTE filmtabletta, május 1-től a név is változik: Algoflex Ultra Forte 600mg filmtabletta (ibuprofen)
 • Ibuprofen Farmalider 600 mg granulátum belsőleges oldathoz (ibuprofen)
 • IBUMAX 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
 • IBUMAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
 • SPEDIFEN 600 mg granulátum (ibuprofen)​
Budapest, 2020. április 30.
Ezt is olvassa el!
Wáberer Medical Center

Wáberer György elmondta: fontos, hogy a betegek a lehető legrövidebb úton érhessék el azt az ellátás

Sport és hőség – Mit igyunk?

Érdemes speciális sportitalokat inni?

Már a játszótéren nincs rá szükség

Folytatódnak az enyhítések Budapesten

Sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete

Sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete, mondta az az orvos a bíróságon, akit  egy idős beteg halálra miatt kollégájával Tovább

A lehúzások lehúzása

Arold Péter Botrányos amit ma megengednek maguknak a csaló, lehúzó hirdetéssel foglalkozó cégek. Be ne dőlj! De azért olvasd el. Tovább

Megáll az ész

Betegszállítót hívsz és nyugodtan várod a járművet

Amit tudni lehet a bolhákról

Rendszeres szakértőnk Tóth Tibor segít minket megérteni miért is csíp a bolha. A bolhák élősködhetnek embereken, madarakon, emlősökön. Testhossza 2-4 mm, Tovább

Korszerűsítették a Budai Meddőségi Centrumot

Befejeződött a Budai Meddőségi Centrum felújítása

Egy XIII. kerületi reggeliző és hamburgerező egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal

A kiszolgálópulton kínált szendvicseket, péksüteményeket nem óvták a cseppfertőzéstől és a rovaroktól, sőt közvetlenül mellettük tárolták a csomagolóanyagot

20 százalékos emelés az egészségügyi dolgozóknak

Novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.