Brain Awareness Week

A DANA Alapítvány által koordinált Brain Awareness Week 25. éve népszerűsíti az agykutatás innovációját és mindennapi kihívásait, egyesít globális kampányában egyetemeket és kutatóintézeteket a világ számos pontjáról. Március 17-től az ország négy városában – Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – veszi kezdetét az Agykutatás Hete, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az agykutatás különböző aspektusaiba.

 

Több egyetem, kutatóintézet, gimnázium és civil szervezet összefogásával idén is megvalósul az Agykutatás Hete rendezvénysorozat, ahol ismeretterjesztő előadásokon, látványos laborlátogatásokon, kerekasztal beszélgetéseken mutatják be kutatók és szakértők idegrendszerünk működését. A programok során nem csak neurobiológiai megközelítéseket, hanem gyakorlati, a mindennapi élethez köthető, egyéni és társadalmi hatással bíró ismereteket is szerezhetnek a látogatók. Évről évre más és más tematikájú előadások hangzanak el a helyszíneken, ezzel is bemutatva e tudományterület sokszínűségét. A teljesség igénye nélkül, olyan izgalmas témákat érintenek a szakértők, mint a „normális” és deviáns viselkedés biológiai hátterei, az alvás neurológiai fontossága, fóbiáink eredete, az agymosás társadalmi színterei, zeneszerzés és agyhullámok kapcsolata, vagy a bűnözői elme patológiája. Mindezek mellett a szervezők készülnek különböző kísérletekkel, vetélkedőkkel, poszterkiállítással és gyermekprogramokkal is a helyszíneken.




A lassan 20 éve hazánkban is meghonosodott rendezvény szervezésében olyan kiváló egyetemek és intézetek vesznek részt, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem és annak Általános Orvostudományi Kara, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és a debreceni Tóth Árpád Gimnázium. A programsorozat fő szervezői és támogatói a nemzetközi DANA Foundation, a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete 2020-tól országos koordinációt lát el a MITT megbízásából.

Megosztom
  Még sem az lesz, mint amit ígértek