A kínaiak már a Napot is másolják

Mindig tudtuk, hogy a kínaiak gazdasági fejlődésének egyik oka a nyugati termékek koppintása volt, és ennek köszönhetik, hogy a világ most még második legnagyobb gazdasági hatalma.

Amit tehettek lenyúltak, kihagyva a tervezés, kísérletezés nehézkes fázisait és a már kész termékek lenyúlásával és annak tovább fejlesztésével tartanak ott ahol, de, hogy már a Napot is lemásolták…

Az áttörés nem csak önmagában fontos, de hatalmas lépés a működő fúziós reaktor megépítése felé vezető úton. Az ilyen reaktorok pedig az emberiség energiaproblémáit is megoldhatják.

Az Experimental Advanced Superconducting Tokamak közel hét percig termel és tartja fenn a plazmát – négyszer annyi ideig, mint a korábbi rekord. Erőteljes mágneses mezőket használ a szuper forró plazma korlátozására, kényszerítve a hidrogént, hogy nehezebb atomokká egyesüljön, és a folyamat során energiát szabadít fel írja a   South China Morning Post .

A kínai „mesterséges Nap” világrekordot döntött szerda este azzal, hogy rendkívül forró, erősen zárt plazmát termelt és tartott fenn közel hét percig.

A kelet-kínai Hefei városában található Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) plazmát termelt és tartott fenn 403 másodpercig, ezzel megdöntötte korábbi, 2017-es 101 másodperces rekordját, és újabb kulcsfontosságú lépést jelent a nagy hatékonyságú, olcsó termonukleáris fúziós reaktorok felé.

„Ennek az új áttörésnek a fő jelentősége a „magas zártságban” rejlik, amely alatt a plazma hőmérséklete és sűrűsége jelentősen megnő”

– mondta Song Yuntao, a Kínai Tudományos Akadémia Plazmafizikai Intézetének igazgatója.

A Xinhua állami hírügynökség Songot idézte, aki szerint a munka szilárd alapot teremtett a fúziós reaktorok műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának javításához.

A magfúziót – ugyanazt a folyamatot, amelyen keresztül napunk fényt és hőt termel – biztonságos, tiszta és szinte korlátlan energiaforrásnak tekintik.

Címlapfotó: A 2006 óta működő kínai EAST az egyik legígéretesebb út a szabályozott magfúzió felé. /Kiosztó


Megosztom