Szipu

Arold Péter

Aki emlékszik, jól emlékszik arra az időszakra, amikor a lecsúszott réteg számára – persze ez nem értendő mindenkire aki szegényen élt a rendszerváltást követő időszakban – egyetlen kábszer forrása a ragasztó volt.

Ebben járt élen a Technokol márka néven futó kötőanyag, vagy a Pálma ragasztó, hiszen ezek egyik vegyülete volt az, ami bódító hatással bírt annak használójára. Ma már nem tartalmazhatnak ezek a ragasztóanyagok olyan vegyületeket, amelyek alkalmasak a kábítószerezésre. Nem is ragadnak olyan jól.

De az oldószerek egyvelege sem állt távol tőlük.

Hatóanyagai a tolunén, aceton, toulol, triklóretilén, benzin stb. Többségében a petróleum desztillációjával előállított erősen gyúlékony, szerves oldószerekről van szó.

Persze nem kímélte az agysejteket, azok millióit vágta haza örökre. Mivel az oldószerek az orron keresztül gyorsan a tüdőbe és a keringésbe kerülnek (illetve az orr nyálkahártyájáról is felszívódik egy részük), és másodpercek alatt az agyba jutnak, a „fogyasztók” hamar hallucinálni kezdenek, viselkedésük pedig a hallucinációjuk fajtájától függően lehet eufórikusan boldog vagy éppen kimondottan agresszív. Hatásmechanizmusát nem lehet olyan egyértelműen leírni, mint az egyéb drogokét, hiszen nem egy konkrét szerről, hanem egy egész „szer-családról” van szó, és az sem mindegy, hogy ki, mennyi ideje és mire használja.

Gyakori a fulladásos halál, amikor a „szipus” úgy próbál még koncentráltabb szippantáshoz jutni, hogy a fejére húzza a hígítót tartalmazó zacskót, mivel azonban a belélegzett szerves oldószer nagy koncentrációban bénítja az agy légzőközpontját, ráadásul a zacskóban elfogy az oxigén, a légzés leállhat, és az áldozat megfullad.

A következő videóban egy akkoriban a Nyugati környékén kóválygó fogyasztót próbált megkérdezni a riporter. Az ügy a szipus lakásán folytatódott rendőri kísérettel.

A cikk megírásában segítésünkre volt a hazipatika.com

Kép forrása: Shutterstock

  Még sem az lesz, mint amit ígértek

További híreink

Megosztom