Indulhat a Mars expedíció

A SpaceX kulcsfontosságú környezetvédelmi engedélyt kap a Mars-rakétára – ha megfelel bizonyos feltételeknek.

Az amerikai szövetség szabályozó hatóságai kulcsfontosságú döntést hoztak a SpaceX űrrakéta terveivel kapcsolatban. A projekt lehetőséget kapott, hogy Texasból pályára állítsa hatalmas Mars-rakétáját, a Starshipet – hétfőn azt mondták, hogy mindaddig, amíg a vállalat betartja a 75 "enyhítő intézkedést", a rakéta elindulhat, de egyértelművé kell tenni a környezeti hatásokra vonatkozó szövetségi szabványokat.

Az elvégzendő kötelező feladatok listája tartalmazza egy „képzett biológus” bevonását a helyi vadon élő állatokra gyakorolt ​​hatás nyomon követésére mint  a nyilvánosság figyelmeztetése a kilövés előtt a hangos hangrobbanásokra és a lehetséges veszélyekre, valamint beleegyezik abba, hogy az "érzékeny élőhelyeken" eltávolítsák a kilövésekből származó repeszdarabokat.

 A társaságnak azt is el kell fogadnia, hogy a kilövés nem indul nagyobb ünnepnapokon és bizonyos hétvégéken, hogy a lakosság továbbra is zavartalanul pihenhessen a közeli strandokon.

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal közleményének kulcsfontosságú eleme azonban az volt, hogy megállapította, miaszerint a SpaceX kilövési tervei

„nem befolyásolják jelentősen az emberi környezet minőségét”

Ennek eredményeként az ügynökségnek nincs szüksége alaposabb felülvizsgálatra, amely tovább ronthatja a vállalat terveit.

A környezetvédelmi felülvizsgálat jóváhagyása azonban nem garantálja, hogy az FAA kilövési engedélyt ad a SpaceX-nek, amely biztonsági és kockázatértékelést is magában foglal. Ez még felülvizsgálat alatt áll.

A cég csaknem egy éve várt erre a döntésre, hiszen első tesztrepülést 2021 júliusára tervezte Elon Musk a vállalkozás vezére.

A 9 méter átmérőjű, 5000 tonnás Starship a maga 120 méteres magasságával a legnagyobb földi készítésű űrrakéta. Musk tervei szerint ezekkel kolonizálná majd a Marsot, egyben a első emberek az egyik Starshippel érnék el a bolygót, de a Föld körüli terjeszkedésben, az űrállomások megsokszorozásában is nagy szerepet kapna Musk tervei szerint a gigantikus rakéta.

CNN

Megosztom
  Duguláselhárítás Budapest