Ki rendelkezik elővásárlási joggal? -jelen esetben az állam

Minderbinder Milo

Klassz helyen van a szép-nagy ingatlanod, lakásod? Mostantól csak az államnak adhatod el.

A Fidesz kormány idén nyáron megváltoztatott örökségvédelmi szabálya szerint, ha 200 négyzetméternél nagyobb ingatlanod van egy kitűnő helyen, ezután az államnak elővásárlási joga van hozzá. Várnegyed? Duna-part? Andrássy út? Meg ne próbáld az itt, vagy hasonlóan preferált helyen lévő ingatlanodat annak eladni, aki a legtöbbet kínálja érte.

Az elővásárlási jog egyébként azt jelenti, hogy ha el kívánod adni az ingatlanodat, az államnak 8 napja van arra, hogy a leendő vevőd helyett megvegye azt. Az ezt rögzítő törvényjavaslatot egyébként Semjén Zsolt „vadászügyi” miniszterelnök-helyettes nyújtotta be.

Mindezek egyébként nem meglepő akciók a kormány részéról, hiszen az utóbbi időben megtapasztalhattunk bizonyos túlterjeszkedést a részéről, melyben egyértelműen érezhető a NER-hatás, amely nem sokban különbözik az egykor létezett kommunista államosítástól. A törvény egyébként 2021. június 29-én lépett hatályba.

És akkor nézzük az állítólagos okát!

A kormány mindezt azzal magyarázza, hogy ne kerüljenek külföldi kézbe olyan ingatlanok, amelyek világörökségi területen vannak, vagy az állam által a jövőben esetlegesen tervezett projektek útjában állnak.

Ennyit a Fidesz Alaptörvényében is lefektetett magántulajdon védelméről…

Megosztom