Akik a légi térképeket készítik

Nap, mint nap találkozunk a munkájuk eredményével. De kik készítik azokat a felvételeket, amikre többek között a légi-térképes szolgáltatások és a navigációs rendszerek vektoros térképei alapulnak?

Még az űrfelvételes platformok, mint a Bing és a Google Earth is repülőgépes és drónos készítésű felvételekkel éri el a kiemelten érdekes területeken a nagy felbontást, a kívánt képrészletességet.


Légifényképészek (fototechnikusok, kamera operátorok), pilóták, navigátorok, fotogrammetriai feldolgozó szakemberek, térképészek, szervezők és interpretátorok komoly erőfeszítésein alapulnak azok a felvételek és térképek, amelyekkel nap-mint nap találkozunk. És ez régen sem volt máskét.
Szeptember másodikán Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékéremmel köszönték meg a kiemelkedő munkájukat és példamutatásukat.
Körtvélyesi László fotóművész a légi térképészeti fotográfiában betöltött szerepéért, azon belül is kiemelten az 1974-1976 közötti vízügyi légi térképészeti és monitoring repülésekben betöltött kiemelkedő légifényképész tevékenységéért, valamint fototechnikai és módszertani újításaiért kapta meg a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet, légifényképész kategóriában.

Körtvélyesi Lászlónak Dr. Bakó Gábor, az érem alapítója adta át az elismerést.
Dr. Mihalik József 1989 őszén megtalálta Magyarország 1960 előtti légifelvétel negatívjait, amelyekre az akkori tárolási körülmények között pusztulás várt volna. Kimentette a sok tonna felvételt és évtizedes küzdelmek során kiharcolta, hogy azok digitalizálása megkezdődhessen. Szervező kategóriában nyújtották át neki a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet.

Dr. Mihalik Józsefnek Lehoczky Máté, a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület társelnöke adta át az érmet, a díszoklevelet és a szakma történetét összefoglaló könyvet.

Erdős Mihály pilótaként vett részt a légi térképészeti fotórepülésekben. Az emlékérmet az 1971 és 1977 között teljesített fotórepülésekért ítélték oda a Számára. Akkoriban főként Antonov An-2 és L-410-es típusokkal repült. Az emlékérmet térképészeti pilóta kategóriában vehette át.

Erdős Mihály részére Licskó Béla, a vízügyi légi felmérések korábbi főszervezője adta át az emlékérmet.

  Egy nem minden napi pillanat

Vélemény?

[Fancy_Facebook_Comments]

Megosztom