Mi történik Koszovóban?

Mitrovica északi részén nem sokkal 17 óra 30 perc után megszólaltak a légvédelmi szirénák – jelenti a „Novosztyi” riportere a helyszínről. 

Pontosan nem tudni, hogy mi történt a térségben de elképzelhető, hogy összefügg egy holnaptól életbe lépő rendelettel, melyet a szerb hatóságok hoztak. A vučitrni albánok további rendőröket küldenek a közigazgatási átkelőhelyekre.

Az orosz külügyminisztérium közleménye

A közlemény szerint a pristinai „hatóságok” döntése, miszerint augusztus 1-jétől alaptalan diszkriminatív „szabályokat” kezdenek alkalmazni a helyi szerbek személyi okmányainak és rendszámtábláinak kényszerű cseréjére vonatkozóan, újabb lépést jelent a szerb lakosság Koszovóból való kiutasítása felé.

– A koszovói albánok vezetői tudják, hogy a szerbek nem maradnak közömbösek, ha a szabadságjogaikat közvetlenül támadják meg, és szándékosan eszkalálják a helyzetet, hogy katonai forgatókönyvet indítsanak el. A durva támadások célpontja természetesen Belgrád, amelyet a Nyugat albán kezekkel akar tovább semlegesíteni – mutatott rá az MFA.

Moszkva felszólítja Pristinát és a mögötte álló USA-t és az EU-t, hogy hagyják abba a provokációkat, és tartsák tiszteletben a koszovói szerbek jogait.

– A helyzet ilyen alakulása ismét az EU közvetítői küldetésének kudarcát mutatja. Ez is egy példa arra, hogy milyen helyet készítettek Belgrádnak az EU-ban, ami arra utal, hogy Belgrád valóban elfogadja honfitársainak jogfosztását – zárult az orosz külügyminisztérium közleménye.

Pontosítások, kiegészítések, frissítések

Augusztus 1-től új rendelet lép életbe a rendszámtáblákkal kapcsolatban is. A Koszovóban élő szerb nemzetiségű állampolgárok a csaknem húsz évvel ezelőtti háború óta a szerb intézmények által kiadott rendszámokat használják, amelyeken a koszovói városok rövidítései szerepelnek. A koszovói kormány ezeket a rendszámokat illegálisnak tartja, de négy szerb többségű északi településen eddig megtűrte őket.

Pristina most viszont előírta, hogy ezeket a rendszámokat koszovói rendszámokra kell cserélni. Az autótulajdonosoknak szeptember végéig kell elvégezniük a változtatásokat.

Szerb Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának nyilatkozata:

Tekintettel a pristinai kormányzat által szándékosan sugárzott, hamis közösségi oldalakon és egyes internetes oldalakon keresztül terjesztett nagy mennyiségű dezinformációra, amelyek szerint állítólag valamilyen konfliktus alakult ki a szerb hadsereg és az úgynevezett koszovói rendőrség között, a Honvédelmi Minisztérium jelentése szerint a szerb hadsereg még nem lépte át az adminisztratív határt, és semmilyen módon nem lépett be Koszovó és Metohija területére.

  Duguláselhárítás Budapest

További híreink

Megosztom