Halló! Tudtál róla?

Május 17-től, hétfőtől megnyílt a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. A budapestiek számára most következik a részvételi költségvetés legizgalmasabb szakasza, a nyilvános szavazás, ahol eldől, hogy mely ötletek lesznek azok, amiket a Fővárosi Önkormányzat megvalósít.
Indul a szavazás!

A részvételi költségvetés folyamatában mindvégig a budapestiekkel együttműködve hoz döntéseket a főváros. A részvételi költségvetés első ciklusa 2020 októberében kezdődött, az azóta összegyűlt, majd a Főpolgármesteri Hivatal és a részvételi költségvetés véletlenszerűen összeválogatott budapestiekből álló tanácsa által megszűrt ötletekből állt össze a végleges szavazólista 53 ötlettel. Most ismét Budapest lakosságán a sor, másfél hónapig tartó nyilvános szavazással dől el ugyanis, hogy mely ötletek valósulnak meg.

A szavazólistára került ötletek megvalósításának összértéke 3,9 milliárd forint, a részvételi költségvetés keretösszege pedig 1 milliárd forint. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ötletek egynegyede valósulhat csak meg, mivel az ötletek megvalósításának költségei igen eltérőek, de az biztos, hogy most már minden csak a városlakók szavazatain, és az ötletgazdák mozgósítási képességén múlik.

A kategóriáknak külön költségkeretei vannak, ez a Zöld Budapest és a Gondoskodó Budapest esetében 250-250 millió Ft, az Egész Budapest kategória esetében 500 millió Ft. A legtöbb szavazatot gyűjtő ötletekből annyi valósulhat meg, amennyi az adott kategória költségkeretébe belefér.

Hogyan lehet szavazni?

Szavazni május 17-től az otlet.budapest.hu oldalon lehet, illetve június elejétől kihelyezett közterületi szavazóállomásoknál. Bárki szavazhat az ötletekre, aki Budapesten él, tanul vagy dolgozik és betöltötte 18. életévét. Minden kategóriában egy ötletre lehet szava​zni, tehát összesen mindenki három szavazatot adhat le. A szavazás június 30-án zárul, ezt követően azokat a javaslatokat, amelyekre a legtöbb voks érkezett – és amelyek beleférnek a kategóriák költségkereteibe – a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport


Megosztom