Hasznos tanácsok a bankkártyádhoz

A vakációzás során is indokolt a fokozott óvatosság, legyen szó tengerparti nyaralásról vagy olyan külföldi sporteseményről, mint a labdarúgó-Európa-bajnokság vagy éppen a párizsi olimpia. Emellett résen kell lenni a beérkező e-mailekkel és sms-ekkel, amelyekben egy linkre kattintásra, vagy csatolmány megnyitásra próbálják meg rávenni a fiatalokat a csalók.

Fesztiválok, bulik, vízparti ejtőzés, táborok és sok sportesemény kínál önfeledt szórakozást nyáron a fiataloknak. Ahhoz azonban, hogy a tanév végét követő vakáció tényleg felhőtlen szórakozás legyen, érdemes óvatosan bánni a bankkártyával, és a fizetésre alkalmas mobiltelefonnal ‒ hívta fel a figyelmet Nagy Ádám Péter, a K&H információbiztonsági vezetője, kiemelve 4+1 „zsebbe vágó” tanácsot. Sok kiskamasznak van már bankkártyája, így érdemes a szülőknek az ő figyelmüket is felhívni a veszélyekre.

Ne írd fel a PIN-kódot! Főleg ne a kártya mellé!

  A PIN-kód a kártya védelmét szolgálja. De még mindig akadnak olyan ügyfelek, akik a PIN-kódjukat a kártyájuk közelében tartják, például egy cetlin a pénztárcájukban. Rosszabb esetben magára a kártyára írják rá. Ennél rosszabb megoldást már el sem lehet képzelni. Pont a titkosítás alapszabályát szegik meg, így értelmét veszti a PIN-kód.
  A legjobb a kártya digitalizálása és a mobiltelefonos, okosórás fizetés, azonban ebben az esetben különösen fontos szem előtt tartani, hogy az eszközhöz csak a tulajdonosnak legyen hozzáférése, hiszen az virtuális pénztárcaként működik. A telefont minden esetben zárolva kell tartani, ha nincs használatban, ügyelni kell rá, hiszen mérete miatt könnyű elveszíteni, ellopni. Érdemes észben tartani azt is, hogy ha más biometrikus azonosítója is fel van véve a telefonba, ő is hozzáfér a mobilbankhoz.

  Külföldre mész? Szólj előtte!

   Egy külföldi utazást érdemes alaposan megtervezni. Egyebek mellett tájékozódni kell arról, hogy a célországban melyek a kártyaelfogadási szokások, számítanak-e fel külön költséget a kártyás fizetésekre.
   Külföldi – különösen távoli, egzotikus célországok előtt – érdemes az utazást jelezni a banknak. Erre azért van szükség, mert sokan javarészt belföldön használják a kártyájukat és a nagyobb külföldi költések ne adjanak gyanút arra, hogy a kártyaadatokkal más országban csalók élnek vissza.

     Nemzetközi kongresszus az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában

   Tájékozódj! Drága lehet a készpénz.

    Szükség lehet külföldön is készpénzre, de az utazás előtt érdemes utána nézni, hogy egy-egy ATM-es készpénzfelvétel milyen kiadásokkal járhat. Országtól és banktól függően igen drága mulatság is lehet.
    A külföldi tranzakciókat először euróban vagy dollárban számolják, utána váltják forintra az adott összeget, ezért tanácsos tájékozódni arról is, hogy milyen árfolyamokon történnek ezek a tranzakciók.

    Ellenőrizd a kártya érvényességi idejét! Rossz érzés, ha nem tudsz fizetni!


    A kártya lejárati idejét utazás előtt érdemes ellenőrizni, mert ha lejár, nem lesz használható sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra.
    Ugyancsak javasolt megnézni, hogy milyen vásárlási és készpénzfelvételi limitek vannak beállítva a kártyán. Ezt a mobilbankban könnyen át lehet állítani, külföldön ugyanis könnyen lehet, hogy nagyobb összegeket kell kifizetni, például a szálláshelyen. Minden esetben javasoljuk, hogy miután kifizettél egy nagyobb összeget, csökkentsd vissza a limitedet egy olyan megfelelőképpen alacsony összegre, ami még fedezi a kisebb költéseket, de ha elveszíted, vagy ellopják a kártyádat, nem okoz számottevő kárt.


     Megosztom

     Vélemény, hozzászólás?

     Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .