A víz Világnapja

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.

A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk? Sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon mennyire szennyezett, mennyire káros egészségünkre a csapvíz, ha rendszeresen azt fogyasztjuk. Palackszám vásároljuk az ásványvizet, azt gondoljuk, hogy ezzel már ki is pipáltuk az egészséges életmódot. Az adott téma kapcsán viszont érdemes végiggondolni, hogy mi is történik jelenleg a vizeinkkel.

Néhány megdöbbentő adat:

  • 420 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte minden évben a becslések szerint. Összehasonlításképpen, ez a szám lényegesen kevesebb, mindösszesen csak 2,1 millió tonna volt az 1950-es években. A műanyagipar azóta indult virágzásnak, ami nem csoda, hiszen a műanyag jól formázható, lehet hőálló, törhetetlen. Ma már a legtöbb tudatos gyártó törekszik az újrahasznosításra, de az egyszerhasználatos termékek kora még sajnos nem járt le.
  • 1,2 millió egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el percenként világszerte. Ezeket a világ minden táján a gyártóüzemből a rendeltetési helyekre szállítják, ami rengeteg és szükségtelen szén-dioxid kibocsátással is jár.
  • 14 százalékát hasznosítják újra a világ műanyaghulladékának. Csak 14 %-át. A többi sok száz évig a bolygón marad.
  • 5 billió műanyag alkatrész lebeg már óceánjainkban a National Geographic szerint és ez a szám még mindig emelkedik. Egy bevásárlótáska 10-20 évig lebeg a tengerben, egy hungarocell darabka 50 évig tart ki, a PET-palackok lebomlásához viszont 450 év kell.
  • 1 – azaz 1 műanyag palack önmagában 10 millió mikroműanyag részre bomlik le – ezek 0,1-5 milliméteres műanyag részecskék, amelyek a táplálékláncon keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A kutatások nem tisztázták még teljesen, hogy ez hogyan hat a szervezetre; de egy biztos, ez egyáltalán nem egészséges folyamat.
  Miért jobb cserepalackos ásványvíz?

És álljon itt egy másik fontos szám:

Akár 2500 darab 1 literes műanyag palack takarítható meg egyetlen víztiszítópatron használatával.

Az ideális világban nincs szükség PET-palackokra, Egy ideális világban mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz. A helyi csapvizet használva kiváló minőségű, hozzáadott magnéziumot, cinket vagy szilíciumot tartalmazó, frissítő ivóvíz állítható elő. A BWT Hungária adatai szerint 2019-ben átlagosan minden európai polgár 118 liter palackozott vizet fogyasztott el, Olaszország piaca volt a vezető, személyenként 200 liter palackozott vízzel. Németországban, – a második legnagyobb fogyasztó piacon, – az eladott szénsavmentes ásványvíz 86,6%-a importból származik. Ezek az importok szükségtelen szállításokat igényelnek, jelentős CO2 kibocsátást okoznak és több tonnányi műanyaghulladékot termelnek.

Nem véletlenül választotta a BWT, Európa piacvezető vízkezelési technológiával foglalkozó cége küldetésének, hogy megváltoztassa a világot – kortyról kortyra. Az innovatív, szabadalmaztatott vízkezelési technológiák lehetővé teszik, hogy az emberek szerte a világon élvezhessék a friss, remek ízű, ásványi anyagokban gazdag vizet közvetlenül a csapból, így elkerülhető az egyszerhasználatos műanyag palackok használata és szállítása. Ennek segítségével úgy  magánemberként, mint vállalkozóként hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz és egyik legértékesebb erőforrásunk, a víz etikus, környezetkímélő, takarékos felhasználásához.

Az egyszerhasználatos műanyagokról való lemondás, a víztisztító eszközök, berendezések használata, maga ez a koncepció egyszerű, fenntartható és megvalósítható. Otthon, éttermekben, szállodákban, irodákban, iskolákban és mindenütt, ahol az emberek összejönnek. Abban a hitben, reményben, hogy apró, egyszerű változtatásokkal, akár kortyonként, nagy változást tudnak elérni. Gondoljunk erre is a Víz Világnapján!

Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .