Lovasberény Cziráky kastély

Arold Peter

Ha kirándulni szeretnél, Budapesttől nem távoli helyekre, teljes szívből ajánlom Nektek Lovasberényt, Fejér vármegye egyik leghangulatosabb települését, ahol megtalálsz mindent, egy kellemes nap eltöltéséhez. Egy biztos! A kastélyt és környékét nem fogod egyhamar elfeledni.

A Cziráky-kastély Lovasberényben található, és gazdag történelemmel rendelkezik, amely a 15. század végére nyúlik vissza, amikor a Buzlay család birtokolta az épületegyüttes legkorábbi részét. A kastély és birtok 1698-ban került gróf Siegbert Heister generális tulajdonába, aki felújíttatta az épületet. A Cziráky család 1730 januárjában szerezte meg a kastélyt, és azóta is szorosan összefonódott a család történetével. Gróf Cziráky György 1763 és 1767 között bővíttette az épületet Rieder János székesfehérvári építőmester segítségével. A kastély mai klasszicista stílusát gróf Cziráky Antal Mózes idején, 1804 és 1810 között nyerte el, Rieder János fia, Jakab tervei alapján​​​​​​.

A kastély U-alaprajzú, téglalap alakú főszárnyával és L alakú pavilonjaival rendelkezik, melyek a kastély díszes homlokzatát és elegáns belső tereit alkotják. A főhomlokzaton ion oszlopok által tartott portikusz található, melyet egy timpanon díszít, benne a Cziráky és Illésházy kettős címerrel. A kastély parkja angol tájképi kertként készült, mesterséges tóval, szigettel és bonyolult alaprajzú vízeséssel, amely a birtokosok nevét őrző Antal és Rózsa dombból épült​​.

A Cziráky-kastély jelenleg nem látogatható, felújítás előtti állapotban van, de a díszítőfestés-maradványai és a klasszicista stílusú épület még romos állapotban is lenyűgöző látványt nyújt​​. A kastély és a hozzá tartozó park a Velencei-tó közelében található, Budapesttől kevesebb mint egy órányi utazással elérhető, így a környék többi látnivalójával együtt érdemes felkeresni a térséget​​. Lovasberény és a Cziráky-kastély története és látványosságai tökéletes célpontot kínálnak a történelem és az építészet szerelmeseinek.

Fotó: Arold Péter APEV Média


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .