Öt éremmel zárt a magyar csapat a rövidpályás úszó EB-n

Kettő ezüsttel és három bronzéremmel zárta a magyar csapat az Otopeniben megrendezett Rövidpályás Európa-bajnokságot. Szabó Szebasztián 50m gyorson és 50m pillangón nyert ezüstöt, Késely Ajna 800m és 1500m gyorson bronzérmet hozott, míg Márton Richárd is bronzot nyert 200m pillangón. – közölte honlapján a MUSZ.

Már az olimpia van a fókuszban a magyar úszóknál, így értelemszerűen nem a legerősebb csapattal utaztunk Romániába a rövidpályás Eb-re. Sűrű 2024-es év elé néz a magyar úszósport, hiszen februárban világbajnokságot, nyár elején Európa-bajnokságot (a pontos dátum és helyszín még mindig nem ismert…), júliusban olimpiát rendeznek. Ennek fényében sok úszónk kihagyta a romániai viadalt, inkább a felkészülésre fókuszálnak, illetve a Győr Openre készülnek, ahol olimpiai szintet lehet úszni.

Mindezek ellenére öt érmet nyertek úszóink, illetve öt új országos csúcs is született. Késely Ajna rendkívül meggyőzen teljesített a hosszabb távokon, 1500m gyorson új országos rekordot úszott (15:51.34), 4 másodpercet javított a korábbi csúcsán. Pádár Nikolett 200m gyorson repesztett nagyot (új OCS: 1:53.51), míg Németh Nándi 100m gyorson állított fel új országos csúcsot (46.08). A 4x50m női gyorsváltónk is (Komoróczy Lora, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Pádár Nikolett) új magyar rekordot úszott, éppúgy ahogy a 4x50m mixed gyorsváltónk is (Nell Olivér, Jászó Ádám, Senánszky Petra és Ugrai Panna).

Szövetségi kapitányunk, Prof. Dr. Sós Csaba az M4Sportnak elégedetten nyilatkozott a versenyt követően:

A jövő évi nagy versenyeket nézve (februárban nagy pályás vb, a nyáron Eb és olimpia) elégedett vagyok, ráadásul ez majdnem a B-válogatottunk. Látható amiről nyáron beszéltünk, hogy sokaknak probléma, hogy itt háromszor kell leúszniuk a számot.” 

Sós Csaba kitért az utánpótlásra is: „Kifejezetten jól teljesítettek a fiatal úszóink”.

2002 óta mindössze egyszer, 2008-ban fordult elő, hogy nem sikerült aranyérmet szereznie csapatunknak. Az összesített éremtáblázatot a 12. helyen zártuk, azonban az érmek számát tekintve a nyolcadik pozícióban végeztünk.


Megosztom

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .