Egy magyar művész a párizsi iskolából  – Szóbel Géza egyéni tárlata a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

60 éve tragikus körülmények között hunyt a magyar származású festőművész, kinek az alkotásait többek között Londonban, Párizsban, New York-ban és Tokióban is kiállították ám szülőhazájában még sem szerepel méltó helyen a magyar művészettörténetben. Szóbel Géza 1905-ben született Komáromba. Magyarországon Fényes Adolf majd Párizsban Fernand Léger tanítvány volt.

„Szóbel Géza művészete a fauvizmus, az expresszionizmus, a szürrealizmus és a kubizmus határán mozog, de valójában egyik irányzathoz sem tartozik. A háború után a geometrikusan szerkesztett, többnyire figurális festmények felé fordult. Későbbi műveinek legfontosabb eleme a ritmus volt. Az egymásba fonódó elemek a mozgás illúzióját keltik utolsó, falfestményszerű alkotásain. Szóbel Géza festészete összeolvadt a modern francia művészettel és a korszak jelentős képviselőjévé vált. Kevésbé ismert művészetét egyéni stílusát ideje újra felfedezni.”

– mondta Gimesy Péter művészettörténész a kiállítás megnyitóján.

A Kálmán Makláry Fine Arts galéria missziója a magyar származású és a művészi szabadságuk kiteljesedése érdekében külföldre, elsősorban Franciaországba emigráló művészek fantasztikus életműveinek bemutatása itthon és külföldön egyaránt, ezáltal el-és visszahelyezve azokat a magyar – és egyetemes művészettörténetbe. Művészei közé tartozik Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler , Csernus Tibor és Sándorfi István néhányat említve.

Szóbel Géza alkotásait számos csoportos és egyéni tárlaton mutatták be. A galéria bemutatója mellett Szóbel két kiemelkedő alkotása látható jelenleg a Műcsarnokban a Reigl 100 és a második párizsi Iskola című nagyszabású kiállításon. 

A tárlat hétköznapokon 10:00 és 18:00 óra között december 8-ig látogatható.

KALMAN MAKLARY FINE ARTS Budapest, Falk Miksa u. 10


Megosztom