Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz és Zipernowsky Károly

Az elektromágnes és a transzformátor története

Az elektromágnesesség története a 19. század elejére nyúlik vissza. A dán fizikus, Hans Christian Ørsted fedezte fel 1820-ban, hogy egy elektromos áram hatására mágneses mező keletkezik. Ez a felfedezés vezetett Michael Faraday 1831-es munkájához, aki először készített elektromágneseket. Ezek az elektromágnesek árammal működő mágnesek voltak, amelyek mágneses teret hoztak létre és szüntettek meg az áram be- és kikapcsolásával. Faraday munkája járult hozzá az elektromosság és a mágnesesség közötti kapcsolat jobb megértéséhez és számos modern technológiai fejlesztés alapjául szolgált. Az elektromágneseket ma számtalan alkalmazásban használják, például elektromos motorokban, generátorokban, relékben és hangszórókban.

A transzformátor

A transzformátor, amely váltakozó áramú elektromos energia feszültségének átalakítására szolgál, alapelvét Michael Faraday fedezte fel 1831-ben az indukció törvényével. Az első, gyakorlatban használható transzformátort azonban Lucien Gaulard és John Dixon Gibbs mutatták be Londonban 1881-ben. Ezt követően 1885-ben William Stanley fejlesztett tovább egy másik verziót, amelyet már az elektromos energia nagy távolságra történő szállítására használtak az Egyesült Államokban. A transzformátorok lehetővé tették az elektromos energia hatékony elosztását, így alapvető szerepet játszottak a modern elektromos hálózatok kiépítésében.

A magyar fejlesztés

Déry Miksa, Zipernowsky Károly és Bláthy Ottó magyar mérnökök voltak, akik jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a transzformátorok terén a 19. század végén. 1885-ben Zipernowsky, Déry és Bláthy szabadalmaztatták az első működőképes váltóáramú transzformátort, amit „ZBD”-modellként ismertek el. Ezzel a három mérnökkel a Tungsram munkatársaiként hozzájárultak a váltóáramú (AC) elektromos rendszerek fejlődéséhez, és lehetővé tették az elektromos energia hatékonyabb elosztását nagy távolságokra. Az általuk kifejlesztett transzformátor típus ma is az elektromos elosztórendszerek alapvető eleme.

További érdekessége magazinunk tudományos és technikai Facebook oldalán


Megosztom