A modern Tevje

A modern Tevje – egy orosz mindennapjai a farmján a …

Egy orosz paraszt mindennapja a farmján a … (nem írhatjuk le, hogy hol, mert akkor semmit nem ér az egész) … mint Tevje.

Ki is volt Tevje?

Tevje egy jiddis zsidó tejtermelő, aki a Cári Oroszország egyik kis falujában él a 19. század végén. A regényben és a musicalban láthatjuk, ahogy Tevje próbálja életét és családját boldogulásban tartani a hagyományok és az újítások közötti konfliktusokkal küzdve.

Tevje felesége, Golde mellett öt lányuk van: Tsaytl, Hodl, Khave, Shprintze és Bielke. A történet főként Tevje és családja körül forog, miközben az ő életüket, a falubeliekkel való kapcsolatukat, az orosz hatóságokkal való viszonyukat és a zsidó hagyományokat követi nyomon.

A karakter Tevje humoros, kedves és kifejezetten bölcs. Az ő hangján meséli el a történetet, beleértve a nézőkkel vagy olvasókkal való interakciót is. A musical népszerűsége miatt Tevje karaktere az egyik legismertebb és legkedveltebb zsidó karakter lett a világirodalomban és a színpadon.

A regényből és a musicalból több filmváltozat is készült, köztük az 1971-es Norman Jewison rendezte „Teve Tevje” című film, melyben Topol alakította a főszerepet, illetve a 2021-es Anatevka című filmdráma, melyben az eredeti történetet modern időkbe helyezték át.


Megosztom