Szám nem jut szóhoz

Arold Peter

Konditerem nyílik a patinás Hauer cukrászda helyén.

Régi emlék fűz a cukrászdához, édesapám onnan hozta a hatodik születés napomra a tortát (a címlapfotó is ezt bizonyítja). Kalandos sorsa volt, mire eljutott Kőbánya legszélére, de megérkezett. Az csak hab a tortán, hogy egyik tanult szakmám cukrász, így mélyen érint a másik „nagyság” – Jégbüfé, ahol tanonckodtam – bezárása után a mostani hír.

Ez már soha többet nem történhet meg sem velem, sem mással. A pandémia sem kedvezett a cukrászdának, de a rezsimizéria hazavágta. Tavaly bezárt.

A magyar Wikipedia szócikkét hozom ide, hogy megmutathassam a fiataloknak, mit is jelent az a szó, hogy Hauer.

A cukrászdát Kazilek Nándor alapította 1890-ben az akkor még külvárosinak számító helyen. Halála után özvegye, Guth Mária 1896-ban hozzáment Hauer Rezsőhöz, aki átvette a cég vezetését is, amit 1899-től már saját nevén üzemeltetett.
Az eredetileg egyetlen helyiségből álló kis üzlet az ekkoriban virágkorát élő magyar cukrásziparhoz hasonlóan gyors fejlődésnek indult és hamar elérte jelenlegi kiterjedését. 1901-ben uzsonnateremmel bővült, majd egy csokoládé- és bonbonüzem is csatlakozott hozzá, miközben gépparkja is folyamatosan bővült. Gerbeaud Emil halála után, 1920-ban Hauer Rezsőt a cukrász ipartestület örökös díszelnökévé választotta. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb, valamint az ananász és marcipán ízesítésű tejszínes sütemények.

A II. világháború utáni államosítások során 1949 decemberében már a 10 főnél nagyobb üzemeket is államosították, az ekkor létrehozott óriás állami vállalat, a Cukrászati Gyár tulajdonába került, és 1953-55-ben az üzlethelyiséget a Rákóczi út 47. felé kibővítették, a portál hossza megkétszereződött. 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat Erkel cukrászda, majd 1970-től a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat ismét régi nevén üzemeltette.

Az eredeti, (nagy)polgári megjelenését és fényét különös módon a szocializmus ezen világ ellen táplált mély gyűlölete ellenére szinte teljes egészében sikerült megőriznie a rendszerváltásig. Ekkor privatizálták. A vásárló Orient Kft. „felújítás” címszó alatt szinte a téglákig elbontotta az üzletet, amit 101 évnyi folyamatos működést követően végül 1991-ben bezártak.

Budapest VIII. kerülete 1999-ben a birtokába került többi Hauer-ingatlannal együtt pályázatot hirdetett az újra egyesített cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet, amihez kieszközölte a Hauer márkanév használatát is.

Az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában egy elszámolási vitát követően felszámolási eljárás indult, ami a pereskedések miatt máig sem zárult le.

2013 őszén 80 millió forintért kínálta egy ingatlanforgalmazó az üzlethelyiséget, amely értékesítésre is került, és 2017 augusztus 20-án nyitott meg újra.[6] 2022-ben az aktuális gazdasági helyzetre hivatkozva (növekvő költségek, csökkenő forgalom) bezárt, helyén várhatóan 2023 szeptemberében edzőterem fog nyílni.

És ez már biztos.


Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .