Márciusban jubilál az Átrium kortárs kabaréja, a Mefisztó

Huszonötödik előadásához érkezik márciusban Klaus Mann regényének adaptációja, a Mefisztó az Átrium színházban. Az előadás a harmincas évek kabaréinak világát ötvözi a jelennel, élő zenével és eredeti dalokkal, egyfajta „Mephisto-kabaréként” elmesélve a történetet.

Az eredeti regény csupán a keretét biztosítja az előadásnak, amelyben öt nő és egy férfi (Hartai Petra, Huzella Júlia, Nagyabonyi Emese, Péterfy Bori, Tornyi Ildikó és Alföldi Róbert) váltogatja szerepeit: hol az eredeti történet szereplőinek bőrébe bújva válnak árulókká vagy épp megalkuvókká, hol pedig saját magukat, vagy saját maguk egy alternatív változatát alakítják szabadon. Hiszen ez a Mefisztó itt játszódik köztünk, velünk.

Urbán András a határon túli magyar színházművészet egyik legkülönlegesebb alkotója, az általa eddig vezetett szabadkai társulat, a Kosztolányi Dezső Színház a régió egyik legizgalmasabb színházi nyelvét fejlesztette ki. Budapesten a Mefisztó volt az első önálló nagyszínpadi bemutatója. Urbán András színháza nem áll távol az Átrium szellemiségétől; Mefisztója nem ismer tabut a közönség mindennapjait meghatározó témákkal kapcsolatban, szókimondó, egyenes és egyértelmű. Mindemellett esztétikailag korszerű, amit metsző humorral tesz teljessé.

Az előadás a regény jeleneteinek Mikó Csaba és Kukk Zsófia által dramatizált változatából kiindulva, a színészek improvizációi, saját szövegei alapján készült, Widder Kristóf koreográfiájával, a Pető Kata által tervezett, széles stílusskálát felmutató jelmezekkel és a Gátos Iván vezette zenekar kíséretével.

Explicit színházi tartalom – az előadás megtekintését 18 éven felülieknek ajánljuk

110 perc

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest II. Kerületi Önkormányzat, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Megosztom