Második ütem: folytatódik a BA által támogatott zajvédelmi program

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb zajcsökkentő megoldást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indította el tavaly szeptemberben a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány, a Budapest Airport támogatásával.

A program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen, az ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeiben található nyílászáróinak utólagos szigetelése vagy cseréje, illetve a hálószobákba ingyenesen kérhető szellőztetőberendezés telepítése által. A március 1-jén induló második ütemben a X., XVII. és a XVIII. kerület, valamint Vecsés és Üllő újabb területeinek ingatlantulajdonosai élhetnek az ingyenes vagy költségmegosztásos lehetőséggel. Az összesen négy ütemben megvalósuló, 4000 ingatlant érintő programról a zajvedelem.bud.hu címen lehet bővebben tájékozódni, ahol a kijelölt területen ingatlannal rendelkezők jelentkezésüket is könnyen és gyorsan leadhatják.

A Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány a repülőtér-üzemeltető támogatásával 2022 szeptemberében indította el kibővített, minden idők legnagyobb lakossági zajvédelmi programját, amelynek első üteme 2023. február végén lezárult. Az első fázisban az ingatlantulajdonosok átlagosan 20%-a élt a felkínált lehetőségekkel. Mivel az első ütem azokon a területeken zajlott, ahol már korábban is elérhető volt a program (bár ezúttal kibővített szolgáltatásokat lehetett igénybe venni), így várhatóan a második, harmadik és negyedük ütemben sokkal magasabb lesz a programra jelentkezők aránya, hiszen ezek az ingatlantulajdonosok most először vehetnek részt a programban.

Vagyis a második ütemtől kezdve a X., XVII. és a XVIII. kerület, illetve Vecsés és Üllő újabb területeinek ingatlantulajdonosai élhetnek az ingyenes, pótlólagos ablakszigetelés vagy ablakcsere, redőnytok-szigetelés, szellőztető berendezés telepítés és a költségmegosztással kérhető ablakcsere lehetőségével. Az érintett lakóingatlanok tulajdonosait a Budapest Airport hamarosan postai úton, levélben is tájékoztatja a program részleteiről és a jelentkezés menetéről, de a zajvedelem.bud.hu címen is lehetőség van információt szerezni a részletekről.

Az érdeklődők postai úton vagy elektronikusan is leadhatják jelentkezésüket a programra, a honlapon pedig a gyakran felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel.

  Rend és tisztaság a KÖKI-nél – nagytakarítást tartott partnereivel a BKK

A program keretében kérhető szolgáltatások:

  1. Pótlólagos ablakszigetelés:
    – A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető 6 mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10 decibellel is csökkentheti a külső zajokat.
  2. Ablakcsere:
    – 10 évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (nappali, amerikai konyhás nappali) költségmegosztással kérhető.
  3. Redőnytok szigetelése:
    – Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető minden lakóhelyiségben.
  4. Szellőztető berendezés:
    – A nyugodt alvás érdekében olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba, amely zárt ablak mellett is friss levegőt juttat kintről a hálószobába.

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevonásra kerülő településrészek a lakók igényéhez igazodjanak, a Budapest Airport 2022 év elején részletes konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű program véglegesítésre került, és 2022 szeptember 1-jétől kezdődően három év alatt meg is valósul.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér évek óta a környező kerületekkel és településekkel együtt fejleszti a térséget; a Budapest Airport a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Továbbá másfél évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is, az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket, amelynek keretében a XVII. kerületi Czimra Gyula Általános Iskola több tagépülete, illetve a vecsési Grassalkovich Antal Általános Iskola egyes épületrészeinek nyílászárói is megújultak.

„A Budapest Airport a környező településekkel és kerületekkel közösen fejlődik, és kiemelt figyelmet fordít a környező lakosok életminőségének javítására

– hangsúlyozta Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója, aki hozzátette:

Bízunk benne, hogy zajvédelmi programunkban minden érintett lakos megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást. Mindenkit, aki az érintett területeken ingatlannal rendelkezik arra biztatunk, hogy vegyen részt a programban, hiszen a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány a felkínált szolgáltatásokkal biztosítani tudja a lakóházak zajterhelésének minimálisra csökkentését, és ezáltal a lakók nyugodt pihenését.”

  Rend és tisztaság a KÖKI-nél – nagytakarítást tartott partnereivel a BKK

További híreink

Megosztom