A Vértesben elesett hősök előtt hajtottak fejet

Fejér Vármegyei Kormányhivatal

Idén immár tizedik alkalommal hajtottak fejet a Vértesben elesett katonák emlékére Fejér vármegyében, Vérteskozma közelében, a kettős kereszt emlékműnél. Az eseményen részt vett dr. Simon László főispán, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és a környező települések polgármesterei.

Ebben az esztendőben a megemlékezést a megújult emlékműnél tartották. A keresztet a vértesi harcokban a második világháború honvédő küzdelmeinek idején hősi halált halt honvédek tiszteletére állította 2013-ban Vérteskozma közelében a Vérteserdő Zrt., amely idén januárban a Vértes Kozma Alapítványt bízta meg az emlékmű felújításával.

A harcok során hősi halált halt katonák emlékét a háború utáni kommunista rendszer sem tudta eltörölni, bár hosszú évekig nem lehetett beszélni tetteikről, kitartó és hazafias küzdelmükről, harcukról. Szebenyi Istvánnak, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnökének mintegy két évtizedes áldozatos munkájának köszönhetően sikerült nevesíteni a huszársírokban nyugvó katonákat.

A megjelentek a II. világháborúban, a Vértesben harcoló Első Magyar Királyi Huszárhadosztály és a Méneskari lövészosztály 550 katonájának emléke előtt hajtottak fejet és elhelyezték az emlékezés virágait jelképes sírjuk felett február 11-én. Hősiességükre, áldozatukra, hazaszeretetükre emlékezett beszédében Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

Az elhunytakért Ugrits Tamás pasztorális püspöki helynök mondott imát.

Az esemény végén tartották a magyar származású fotóművész Robert Capa képeiből létrehozott „Capa110” szabadtéri kiállítás hivatalos megnyitóját is.

Megosztom