Októbertől igényelhetik a rezsitámogatást a rászorulók

Októbertől igényelhetik a rezsitámogatást a rászorulók, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén támogatja az erről szóló előterjesztést – mondta a főpolgármester hétfőn Budapesten a közmédiának.

    Karácsony Gergely egy más témában tartott sajtótájékoztató után kapott kérdéseket a bevezetni tervezett fővárosi rezsitámogatási rendszerről, és ezekre válaszolva úgy fogalmazott: „nem az a kérdés, miből tudjuk kifizetni, hanem (…) hogy a főváros teljesítse azt a választási ígéretemet, hogy a rászoruló nyugdíjasoknak és családoknak rezsitámogatást adunk”.
    Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette, az intézkedés körülbelül 150 ezer háztartást érint majd és több mint egymilliárd forintos költséget jelent.
    Karácsony Gergely azt mondta: a ciklus közepén eljutottak oda, hogy ezt a választási ígéretét meg tudják valósítani most, amikor a rezsiárak növekedése miatt nagyon sok budapesti család nehéz helyzetben van.
    A sajtótájékoztatón azt jelentették be, hogy két új családi szolgáltatás indul Erzsébetvárosban: a Fecske szolgálat, valamint a Varázsdoboz Fejlesztő Központ és Játszóház.
    Előbbi szolgáltatás igénybevételével a fogyatékossággal élő, sajátos nevelési igényű vagy tartósan beteg gyermeket, esetleg fiatal felnőttet nevelő erzsébetvárosi szülők közvetlenül az önkormányzattól kaphatnak segítséget.
    A Varázsdoboz Fejlesztő Központ és Játszóház a megelőzés elve alapján nyújt segítséget a sajátos nevelési igényű, valamint kisebb-nagyobb problémával küzdő gyermekeknek. Ez a szolgáltatás a fővárosiaknak elérhető, nem csak a VII. kerületieknek.
    Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón azt mondta: a főváros és a kerületek partnerségének legfőbb elve az, hogy a 2019-es Budapest mindenkié című választási programot minden nap megpróbálják megvalósítani. „Ameddig talpon vagyunk nem felejtjük el, hogy mire kaptuk a felhatalmazást” – tette hozzá.
    A főpolgármester a legnagyobb fogyatékosságnak, amit el tud képzelni egy városban, azt nevezte, hogy „megfeledkezünk egymásról”.
    Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Erzsébetváros polgármestere arról beszélt: egy demokratikus közösség egyik legfőbb megkülönböztető jegye, hogyan gondoskodik a rászorulókról.
    Azt szeretnék, hogy a kerületben mindenki biztonságban tudhassa magát, és érezze, olyan közösség része, amely minden tagjáról gondoskodik – mondta.
    Az ellenzéki politikus szerint a kormány egyik legsúlyosabb mulasztása, hogy „pont azokról az emberekről nem gondoskodik, akiknek a leginkább szükségük van gondoskodásra”.

Megosztom