Ellenőröket küldenek az atomerőmű ellenőrzésére

Oroszország engedélyezi hogy az ENSZ, ellenőröket küldjön a zaporizzsjai atomerőműbe. Zelenszkij üdvözli a lépést – írja a BBC

A Kreml, ezt Putyin és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetése után jelentette be.

Az üzem március eleje óta orosz megszállás alatt áll, de ukrán technikusok továbbra is orosz irányítás alatt üzemeltetik.

Mindkét vezető megjegyezte annak fontosságát, hogy a NAÜ-szakértőket az üzembe küldjék, annak érdekében, hogy a „helyszínen ellenőrizzék” a kialakult helyzetet.

– közölte a Kreml.

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) főigazgatója üdvözölte Putyin kijelentését és kijelentette, hogy hajlandó maga vezetni a látogatást az erőműben.

„Ebben a rendkívül ingatag és törékeny helyzetben létfontosságú, hogy ne kerüljön sor olyan új lépésre, amely tovább veszélyeztetné a világ egyik legnagyobb atomerőművének biztonságát”

– mondta Rafael Grossi.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében üdvözölte az ellenőrzés lehetőségét, de elmondta, hogy a konkrét részletek még kidolgozás alatt állnak.

A témában a magyar szakértő Prof. Dr. Aszódi Attila a következőket írta a blogján.

A fentieket is figyelembe véve, a megítélésem szerint a jelen helyzetben műszaki, nukleáris biztonsági szempontból az alábbi lépések lennének logikusak és helyesek: kattints ide

Címlapfotó: Zaporizzsjai Atomerőmű 6 blokkja, a baloldalt egy hőerőművel a háttérben
(Fotó forrása: WikipediaCC BY-SA 3.0, Ralf1969)

Megosztom