Meddig kerékpár a kerékpár?

Meddig kerékpár a kerékpár? Mettől számít egy közlekedési eszköz, már nem kerékpárnak és mire kell jogosítvány?

Az utóbbi időben egyre több helyen jelennek meg olyan hírek amelyekből arra lehet következtetni, hogy hamarosan vége lesz annak az időnek, hogy vezetői engedély nélkül lehessen közlekedni az elektromos és robbanómotoros kerékpárokkal. Ennek járt utána a Közlekedj tudatosan blog.

Mi minősül kerékpárnak? 

Első körben érdemes tisztázni mi is minősül hivatalosan kerékpárnak.

„r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.”

Az előírásoknak jelenleg az a kerékpárfajta felel meg, amelynél csak akkor működik az elektromos rásegítés, amikor teker a vezető. Nem rendelkezhet gázkarral, mint a motorok, hanem vagy a pedál fordulatát figyeli egy szenzor vagy a pedálozási nyomatékot.

Ezt erősítette meg a hét eleji közmeghallgatással egybekötött nemzetiségi beszámolók alkalmával Kothencz Zoltán r.alezredes, a Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke is, aki a jelenlévő kiskőrösi lakosok figyelmét igyekezett felhívni arra, hogy azok a járművek, melyek bármilyen motorral rendelkeznek segédmotoros kerékpárnak minősülnek.

„A köztudatban az terjedt el, hogy 300 wattost meg nem haladó erősségű motorral felszerelt kerékpár az egy úgynevezett rásegítő motoros kerékpár, és a kerékpárra vonatkozó szabályokat kell betartani. Ez nem így van! Azok a járművek, amelyek önerejükből képesek haladni, úgy, hogy nem tekerjük, azok nem felelnek meg a kerékpár kritériumának, hanem valamennyi esetben segédmotoros kerékpárról beszélünk. Ez esetben használni kell bukósisakot, kell vezetői engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással rendelkeznünk” – emlékeztetett Bacsó Attila rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Milyen büntetéssel számoljon, aki nem tartja be a szabályt?

Jó néhányan meglepve tapasztalták, hogy bár azt hitték, elektromos kerékpáron ülnek, az ellenőrző rendőr számonkérte rajtuk a bukósisak használatát. Kevesen vannak tisztában ugyanis azzal, hogy az elektromos járművük a kerékpárok vagy már a segédmotorok kategóriájába tartozik-e. Ez esetben szabálysértési feljelentést tesznek ellenük, első körben írásbeli figyelmeztetés érkezik, amelyben egyúttal tájékoztatják a járműre vonatkozó szabályokról.

„Ha továbbra is így vesz részt a forgalomban, akkor már súlyosabb szankciót helyeznek kilátásba, pénzbírságra számíthat a szabályszegő!”

Megosztom