Brutális, mindent felülíró fakivágások kezdődhetnek

Karácsony Gergely

Az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása.

Nem egészen két hónappal ezelőtt számoltam be a budapesti erdők védelmét szolgáló, az erdészeti hatóságnál elért eredményről, amely szerint a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természeti védelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

A tegnap este megjelent kormányrendelet teljesen felülírja ezt a nehezen elért eredményt, amellyel kivívtuk a természetvédelmi szakemberek és a természetszeretők megbecsülését. A kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain, gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából. Védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás. Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében.

Gyakorlatilag minden akadályt elhárítanak a fakitermelés útjából idehaza. Mindez arra utal, hogy a téli tűzifa biztosítása érdekében rendkívüli lépésre készül az állam.

portfolio.hu

Értem, hogy nagy a baj, de az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika, a megújuló energiaforrások használata, és nem az erdők kivágása. Mindezt már sokszor elmondtuk, évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni a kormánynak, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzívházakban, a megújuló energiák használatában van. Ha hallgattak volna ránk, akkor most nem kellene kipusztítanunk megannyi állat élőhelyét, lenullázni olyan erdőket, amelyekben még van több évtizednyi növekedési potenciál. A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek.

Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni mielőtt még letarolják az erdőinket.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .