„Lengyelország és Magyarország útjai elváltak” – mondja a lengyel miniszterelnök

Arold Péter

A híresen legendás, már-már mondai szerű lengyel-magyar barátság lefagyott. Orbán külön utas politikáját a lengyel kollégája sem nézi jó szemmel és érthetően kijelentette, ha a Fidesz tovább halad a maga által kijelölt úton, nem folytathatja tovább az együttműködést a párttal.

Oroszország ukrajnai háborúja miatt a lengyel és a magyar kormány – korábban szoros szövetségesként – eltérő utakat választott – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő magyar kollégája, Orbán Viktor kijelentésére válaszul, amely szerint a két fél valójában

„pontosan ugyan azt akarja”.

Míg Varsó Kijev egyik legerősebb szövetségese és szószólója volt, nagy mennyiségű katonai és humanitárius segélyt nyújtott, és szigorúbb szankciókat szorgalmaz Oroszországgal szemben, Budapest igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani Moszkvával, és ellenzett néhány szankciót – írja a Notes from poland független lengyel lap.

Orbán a múlt heti romániai látogatásán elismerte, hogy a háború „megrázta a lengyel-magyar együttműködést, amely korábban a Csehországot és Szlovákiát is magába foglaló közép-európai szövetség, a Visegrádi Csoport együttműködési tengelye volt.

Orbán azonban felvetette, hogy ez a vita felesleges. „Mindannyian pontosan ugyanazt akarjuk” – érvelt a Gazeta.pl lengyel hírszolgálat idézve. A lengyelek és a magyarok nem azt akarják, hogy Oroszország közelebb kerüljön, hanem Ukrajna szuverenitásának megőrzését, és demokráciát akarnak Ukrajnának.

„A probléma a szívben van, nem a fejben” – javasolta Orbán.

 „Mi magyarok ezt két szláv nemzet háborújaként fogjuk fel, amitől távol akarunk maradni. A lengyelek azonban háborúnak tekintik, amelyben ők is részt vesznek: ez az ő háborújuk, és ők szintén harcolnak benne.”

„És mivel ez szívügyünk, ebben a kérdésben nem tudunk megegyezésre jutni, de ettől függetlenül mindent meg kell mentenünk a lengyel-magyar barátságból és stratégiai szövetségből a háború utáni időszakra” – tette hozzá.

Morawiecki tegnapi beszédében azt mondta, „megerősíti Orbán miniszterelnök szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai elváltak”.

A lengyel kormányfő ugyanakkor azt is tisztázta, hogy “Lengyelország nem vesz részt az ukrajnai háborúban”, amelyet “ukránok vívnak”. Lengyelország szállított fegyvereket, de az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és „sok más ország is” – jegyezte meg Morawiecki.

Orbán Fidesz-pártja és Morawiecki Jog és Igazságosság (PiS) régóta szoros szövetségesei, egyrészt hasonló nemzeti-konzervatív ideológiát képviselnek, másrészt támogatják egymást a jogállamiság és a menekült-áthelyezési kvóták kapcsán a Brüsszellel folytatott összecsapásokban.

A két fél azonban mindig is eltérő álláspontot képviselt Oroszországgal kapcsolatban, amelyek az ukrajnai háború során kerültek előtérbe. Áprilisban Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke arra figyelmeztetett , hogy pártja

„nem folytathatja az eddigi együttműködést a Fidesszel, ha ez így folytatódik”.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange)

Megosztom