Nyilatkozatot adott ki az Eötvös Intézet

A nyilatkozat alapját Orbán tusványosi beszéde adta.

A NYILATKOZAT KEZDŐ RÉSZÉT ITT MI IS LEKÖZÖLJÜK, DE A TELJES TERJEDELMET AZ ANYA OLDALON JAVASOLJUK VÉGIG OLVASNI.

Civilizációnk alapja, legyünk bármilyen hiten, az emberi méltóság tisztelete. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata bevezetőjének első mondata szerint „az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon”. A Nyilatkozat 1. cikke szerint pedig „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.”

Aki különbséget tesz úgynevezett “kevert fajúak” és “nem kevert fajúak” között, az az emberiesség szekuláris felfogása és a Biblia ellen egyaránt vét, hiszen a Biblia szerint Isten egyszerűen embert teremtett.

Bár Orbán Viktor 2010 utáni nyilvános megszólalásai, ezen belül hírhedt tusnádfürdői beszédei eddig sem voltak mentesek a kirekesztő, idegenellenes szólamoktól, az idei bálványosi szabadegyetemen ténylegesen a XX. század történelmének legsötétebb korszakát idéző szavak hagyták el a száját: „…van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke”.

A miniszterelnök bálványosi szabadegyetemen tartott évenkénti eszmefuttatásaiból időnként következtetni lehet az autoriter hatalomgyakorlás várható tendenciáira, hangsúlyeltolódásaira. E szónoklatait olvasva évente egyszer a nyilvánosság bepillantást nyerhet a miniszterelnök összekuszálódott illiberális elméjébe: míg Orbán 2014-ben a magyar nép félázsiai eredetén, 2019-ben kipcsak származásán lelkendezett, 2022-ben már arról beszél, hogy mi magyarok „nem vagyunk kevert fajúak”….ÉS MOST KATTINTS IDE

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Kubinyi Sophie Miss Hungary 2022 döntő
  by Budapest on 2022.12.01. at 10:03

  Péter Arold Pest megyéből A Miss Bikini 2022 királynője, Kubinyi Sophie a 10-es rajtszámmal indul a Nemzeti Szépségverseny, a La Burrata Mozzarella Miss Hungary 2022-es döntőjében, mely december 11-én Budapesten A Kubinyi Sophie Miss Hungary 2022 döntő bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Vitéz Dömeházai Spányi Mária amikor megkapta a megbízását
  by Budapest on 2022.11.30. at 20:57

  Mi is történt 1940. április 20.-án Magyarországon? Ezt most megtudhatjuk a Digitális Tudománytár segítségével. A Kormányzó Ur ő Főméltósága, a magyar királyi külügyminiszter előterjesztésére, Budapesten, 1940. évi április hó 20.-án A Vitéz Dömeházai Spányi Mária amikor megkapta a megbízását bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Azt mondja a Fidesz, hogy…
  by Budapest on 2022.11.30. at 14:34

  Arató Gergely  Azt mondja a Fidesz, hogy “az európai és a magyar baloldal miatt nem jön az uniós pénz, és nem kapnak a tanárok béremelést “. Tisztázzunk néhány dolgot: Az, A Azt mondja a Fidesz, hogy… bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Hozzászólok

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .