Nyilatkozatot adott ki az Eötvös Intézet

A nyilatkozat alapját Orbán tusványosi beszéde adta.

A NYILATKOZAT KEZDŐ RÉSZÉT ITT MI IS LEKÖZÖLJÜK, DE A TELJES TERJEDELMET AZ ANYA OLDALON JAVASOLJUK VÉGIG OLVASNI.

Civilizációnk alapja, legyünk bármilyen hiten, az emberi méltóság tisztelete. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata bevezetőjének első mondata szerint „az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon”. A Nyilatkozat 1. cikke szerint pedig „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.”

Aki különbséget tesz úgynevezett “kevert fajúak” és “nem kevert fajúak” között, az az emberiesség szekuláris felfogása és a Biblia ellen egyaránt vét, hiszen a Biblia szerint Isten egyszerűen embert teremtett.

Bár Orbán Viktor 2010 utáni nyilvános megszólalásai, ezen belül hírhedt tusnádfürdői beszédei eddig sem voltak mentesek a kirekesztő, idegenellenes szólamoktól, az idei bálványosi szabadegyetemen ténylegesen a XX. század történelmének legsötétebb korszakát idéző szavak hagyták el a száját: „…van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke”.

A miniszterelnök bálványosi szabadegyetemen tartott évenkénti eszmefuttatásaiból időnként következtetni lehet az autoriter hatalomgyakorlás várható tendenciáira, hangsúlyeltolódásaira. E szónoklatait olvasva évente egyszer a nyilvánosság bepillantást nyerhet a miniszterelnök összekuszálódott illiberális elméjébe: míg Orbán 2014-ben a magyar nép félázsiai eredetén, 2019-ben kipcsak származásán lelkendezett, 2022-ben már arról beszél, hogy mi magyarok „nem vagyunk kevert fajúak”….ÉS MOST KATTINTS IDE

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Az Avatar – A víz útja hazánkban a valaha legtöbb bevételt – több mint 2,3 milliárd forintot – hozott film, melyre több mint egymillióan váltottak jegyet.
  by Budapest on 2023.10.01. at 07:56

  2009-ben történt meg először, hogy egy film a hazai piacon több mint 1 milliárd forintot kaszált volna, és az azóta eltelt 14 évben csak 9 további alkotás tudta megismételni az A Az Avatar – A víz útja hazánkban a valaha legtöbb bevételt – több mint 2,3 milliárd forintot – hozott film, melyre több mint egymillióan váltottak jegyet. bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • A Krokodil Rock Kft. közleménye az október 8-i Colosseum – Osibisa koncert kapcsán
  by Budapest on 2023.09.30. at 07:00

  Eddig nem vettünk tudomást róla, de már kénytelenek vagyunk reagálni a koncertet ért, először angol online felületekről indult rosszindulatú támadásokra. Sajnos ezeket a hamis információkat, átvéve, már magyar facebook oldalak A A Krokodil Rock Kft. közleménye az október 8-i Colosseum – Osibisa koncert kapcsán bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Most ezt találták ki
  by Budapest on 2023.09.24. at 08:35

  Megszüntetné néhány szakmához a kötelező szakvégzettséget az illetékes minisztérium – írja a nyugat.hu. A tervezetről társadalmi egyeztetést kezdeményezett a kormányzat, szeptember 22-ig várják az állampolgári észrevételeket. Újabb válasz érkezhet a A Most ezt találták ki bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .