Erdély Románia része

A szokásos immár 33 éve minden évben – kivéve a Covid alatt – megtartott tusványosi bulin, mindig vannak rendzavarók román részről. Így volt ez most is.

A magyar ellenes viselkedéséről elhíresült Mihai Tîrnoveanu, a szélsőségesen nacionalista szervezete, a Calea Neamului (A Nemzet Útja) zavarta meg a beszédeket.

Persze nem tartott sokáig, mert hamar leszerelték és elzavarták.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) a Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelye, mely eredeti szándéka szerint a határon átnyúló együttműködést, a román–magyar párbeszédet és a kulturált magyar–magyar politikai eszmecserét tűzte ki célul, azonban ellenzéki kritikák szerint az elmúlt években egyre inkább a budapesti kormány tagjai és a hozzájuk közel álló szellemi holdudvar képviselői fejtik ki a táborban gondolataikat, lényegi viták nélkül.

1989 óta minden év júliusának második felében megrendezik, eleinte Bálványosfürdőn, később Tusnádfürdőn, ezek összevonásából kapta közismert Tusványos nevét. A táborban a közéleti témák mellett a kikapcsolódásra és a szórakozásra is van lehetőség, amiről a népművészeti, sport- vagy zenés-filmes sátrak, valamint a magyarországi és erdélyi magyar együttesek esti koncertjei gondoskodnak.

Címlapfotó: Egy erdélyi kocsma pult-felirata Tusnádfürdőn Arold Péter APEV

Megosztom
  Ad le a voksod!