Ki volt Szabó Gábor és mit köszönhet neki Carlos Santana?

(Budapest, 1936. március 8. – Budapest, 1982. február 28.) magyar dzsesszgitáros és zeneszerző. Ő volt az első olyan magyar dzsesszmuzsikus, aki nemzetközileg elismert és népszerű, szakmailag pedig jelentős dalszerző lett, és akit játéka alapján ma is számon tartanak. Életműve Magyarországon sokáig szinte ismeretlen volt, lemezei 1990-ig gyakorlatilag beszerezhetetlenek voltak. Művészetének adózva 1992-ben a Magyar Jazzszövetség megalapította a Szabó Gábor-díjat, amelyet minden évben olyan művész kap meg a Magyar Kulturális Alapítvány támogatásával, aki tevékenységével hozzájárul a magyar jazzművészet színvonalának fejlődéséhez, nemzetközi elismertségéhez.

Szabó Gábor, a magyar dzsesszélet nagy gitáros-ígérete 1956-ban sok más muzsikustársával egyetemben elhagyta az országot. Szerencséjére Amerikába került, ami ha nem is lett igazi Amerika a számára (nem lett gazdag), azért megadta neki a világhírt. Szabó Gáborral hamarosan lemezfelvételek készültek, amelyeket a világ valamennyi valamirevaló rádióadója sugárzott. Ezek a rádióhullámok pedig átjöttek a vasfüggönyön is.

1958-ban az International Youth Band-ben Magyarországot képviselte, és többek között Louis Armstronggal készített lemezfelvételt. Az akkor a csúcson levõ Columbia adta ki ezeket a korai felvételeket, akárcsak 1962-ben, amikor Chico Hamilton együttesében felvillant a világsiker elsõ jele.

1964-ben Roman Polansky Repulsion (Iszony) címû filmjének hanganyagát Londonban Szabó Gábor hangszerelésében vették fel, Impulse!, Skye, Buddah, Blue Thumb, Four Leaf Clover, CTI, A & M, Mercury lemezfelvételek következtek, méghozzá nagyrészt saját neve alatt. Sztárként ünnepelték, interjúkat közölt vele a világ vezetõ dzsesszlapja, a Down Beat is. Sokszor azonban nem értették a jóval saját kora előtt járó művészt, aki már akkor crossover jazzt és world musicot játszott, amikor még a fogalom sem létezett.

Kevesen értették úgy meg a Szabó Gábor-i tanítást, mint Carlos Santana, aki részben a Szabó által is használt és felkínált elemeket is felhasználva alapította meg világhírûvé lett bandáját, a Santanát. Nem mellesleg Santana dollárra váltotta azt a zenét, amibõl Gábor nem tudott pénzt facsarni. Szabó Gábor közben szegény és szerény maradt, és hazafelé kacsingatott. A Femme Fatale (A végzet asszonya) masterjét eladta a Hungarotonnak, amely LP-n, majd kazettán is kiadta az anyagot, és azt minden idõk harmadik legsikeresebb magyar dzsessz-hanghordozóját produkálva 30613 példányban adta el. A szabói végzetet az alkohol és a kábítószer jelentette. Nem érte meg a 46. születésnapját.

A cikket szponzorálta a Zenét, minékünk csak zenét… Facebook csoport

Az összeállítás forrása: Wikipedia és a Fidelio volt

Megosztom