Ezzel több 10 ezer tisztességes KATA-s nyakát vágták el

Az eddiginél magasabb, 18 millió forintos bevételi értékhatárig alkalmazható a jövőben a kisadózó vállalkozók tételes adóját, vagyis a KATA-t. A módosításról 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett szavazott kedden a Ház, kivételes eljárásban.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak – közölték.
Ezért a jövőben az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt.
Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek.
Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.
A tételes adó mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik.
Az adózási formát a jövőben csak egyéni vállalkozók választhatják.


Ruszin Zsolt szerint rendkívül nagy probléma, hogy a kormány egyik pillanatról a másikra hoz olyan adóintézkedéseket, amelyek több százezer embert érintenek. Sem tervezésre, sem felkészülésre nem adtak elég időt, egyelőre a kormány semmilyen magyarázatot nem adott arra, hogy miért kell ennyire kapkodni.

Ilyet egy értelmes kormány nem csinál. Egy épeszű kormány nem rúgja fel a törvényalkotási szabályokat a választópolgárokkal szemben. A jogalkotási törvényben világosan benne van például az érdekegyeztetési kötelezettség, a társadalmi egyeztetés, a felkészülés lehetővé tétele

– mondta a szakember, aki szerint ha egy előkészített döntésről van szó, akkor már az április 3-i választások előtt közöni kellett volna a választókkal, hogy ennek tudatában léphessenek az urnákhoz. Ennek ellentmondani látszik, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt hét csütörtökön, a Kormányinfón még nem tudott arról (vagy letagadta), hogy kész van az új katatörvényre vonatkozó javaslat, amit aztán hétfőn benyújtottak, majd kedden el is fogadtak – írja az rtl.hu

Megosztom