Elment a legenda

67 éves korában elhunyt Törőcsik András labdarúgó.

Töröcsik András az utolsók között volt, akik még ott voltak azon a bizonyos VB-n Baróti szakivel. Azóta senkinek nem sikerült világversenyen ott lenni.

Hányszor, de hányszor zengett a stadion akár nemzeti mezben, vagy akár klub mezben játszott!

Táncolj Törő!

12 évesen a BVSC-ben kezdte a labdarúgást. Tehetségére hamar felfigyeltek és 1974-ben, 19 évesen leigazolta az Újpesti Dózsa. Itt háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes lett. Ekkoriban született a szurkolói dal:

„Az Újpest pályán egy csillag ragyog / Tőrőnek hívják a csillagot, / Az Újpest-tábor kedvence Ő / előre Lilák és Táncolj Törő.”

Az 1983-84-es Kupagyőztesek Európa-kupája szezonban a negyeddöntőig jutottak, ahol csak az előző évi győztes skót Aberdeen FC csapatával szemben maradtak alul. 1985-86-ban egy idényt a francia Montpellier csapatában játszott. 1986–87-ben kanadai teremlabdarúgó-csapatokban szerepelt (Toronto, North York Rockets). Hazatérése után, 1987 tavaszán előbb a Bp. Honvédhoz igazolt, ám ott egyetlen mérkőzésen sem kapott lehetőséget.

Ezután előbb a másodosztályú Volán SC, majd az első osztályban Verebes-féle MTK-VM játékosa lett, azonban utóbbi klubjában a második meccsen, a Tatabánya elleni összecsapáson lesérült, és többször nem is lépett pályára.

1976 és 1984 között 45 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban és 12 gólt szerzett. Részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon. Egy 2015. június 27-én, a Népszavában megjelent újságcikk szerint:

„Az ő tehetségéhez mérhető játékosok valódi kibontakozását erőteljesen hátráltatta a hazai labdarúgás állapota és légköre.… Az „újpesti Maradona” kudarca a magyar futballé.”

Harmincnégy évesen fejezte be labdarúgó pályafutását, miután 1989-ben már az MTK-VM játékosaként egy bajnoki mérkőzésen, az ellenfél szabálytalankodó játékosa, a tatabányai Udvardi Endre, egy szerencsétlen belépőt követően eltörte a lábát.

Udvardi később egy rádiós nyilatkozatban elismerte, hogy mozdulata ugyan nem volt szándékos csak egy szerencsétlen belépő, azonban a szurkolók között sokáig viselte a ráragasztott „mészáros” jelzőt.

2014-ben a Merényi Gusztáv Kórházban operálták,életmentő műtétét követően a a berceli Rózsák Völgye Szociális Otthonban volt rehabilitációs kezelésen. 2016-ban összefogtak az MTK és az Újpest szurkolói a beteg labdarúgó megsegítésére.

Két agyműtétjét követően új helyen, Budakeszin a Honvéd Rehabilitációs Intézetben ápolják,ahol mindent elkövet, hogy minél jobb fizikai állapotba kerüljön, szeretne teljesen felgyógyulni.

2019-ben jelent meg ifj. Dunai Ede író Törő visszatér című könyve az Aposztróf Kiadó gondozásában, amelyben Törőcsik András szemüvegén keresztül ismerheti meg az olvasó a pályafutását.

Az összeállítást a Wikipedia segítette

Megosztom